ua en ru

Американські сенатори закликали Обаму і НАТО розширити військову допомогу Україні

Американські сенатори закликали Обаму і НАТО розширити військову допомогу Україні

П'ятнадцять американських сенаторів, що представляють обидві політичні партії, закликали президента Барака Обаму (на фото ліворуч) і НАТО розширити військову допомогу Україні, включивши до неї летальну зброю. Про це йдеться в листі Президенту, складениму за ініціативою республіканця Роба Портмана і демократа Діка Дербіна, передає "Голос Америки".

На їх думку, це необхідно, оскільки стримати Росію можна лише протиставивши їй переконливе опір".

"Нехтування Росією усталених міжнародних норм - це пряма загроза європейській системі безпеки, яка існує вже кілька десятиліть, а також демократичним прагненням українського народу. Не можна дозволити їй досягти успіху", - йдеться в листі.

"Ми вважаємо, що настав час збільшити військову допомогу Україні та закликаємо США і НАТО діяти швидко", - продовжують законодавці.

Вони відзначають, що, незважаючи на введення американських і європейських санкцій та посилення міжнародної ізоляції, президент Росії Володимир Путін готовий "поставити на кон економіку і своєї позиції країни у світі" заради продовження військового вторгнення на територію іншої країни.

"Його готовність піти на такий егоїстичний крок ціною свобод, прагнень і талантів російського народу лише посилюють трагічність ситуації, - йдеться далі у листі. - Такого небезпечного міжнародного задираку можна заспокоїти, лише протиставивши йому переконливе опір".

Сенатори вказали, що працюючи разом союзниками по НАТО, США мають реалізовувати комплексну стратегію підтримки України, стримування російської агресії та сприяння стабільності в регіоні.

"На жаль, тільки санкціями, стримати Путіна, ймовірно, не вдасться. Україні потрібні негайні поставки ефективного оборонного військового обладнання та фінансової допомоги, щоб перешкодити неприкритої агресії Путіна. Оборонна військова допомога у вигляді протитанкової зброї, протибатарейних радарів, броньованих всюдиходів Humvee, а також посилення професійної підготовки мають вирішальне значення для того, щоб Україна здобула необхідний потенціал для захисту своєї території і громадян", - підкреслюється в листі.

Крім Портмана і Дербіна лист підписали сенатори Кріс Мерфі, Шеррод Браун, Джон Баррасо, Річард Блументаль, Джон Маккейн (на фото праворуч), Білл Нельсон, Джин Шахін, Барбара Боксер, Марк Кірк, Бен Кардін, Марко Рубіо, Джо Доннеллі і Келлі Эйотт.

Високопоставлений представник адміністрації повідомив журналістам у понеділок на умовах анонімності, що Білий дім переглядає свій підхід до українського конфлікту, але ніяких рішень про постачання летального зброї поки не прийнято.

Нагадаємо, в Білому домі вважають, що передача озброєнь Україні може спровокувати нове кровопролиття.