ua en ru

Звільнення Тіллерсона: реакція американских ринків

Звільнення Тіллерсона: реакція американских ринків Фото: світові ринки відреагували на відставку Тіллерсона

Курс долара впав, а фондові індекси та вартість нафти пішли на підвищення

Американські ринки різнопланово відреагували на новину про те, що президент США Дональд Трамп звільнив ще одного кращого гравця своєї команди держсекретаря Рекса Тіллерсона. Про це повідомляє Reuters.

За даними агентства, на тлі звільнення Тіллерсона індекс долара, який вимірює долар проти шести інших світових валют, знизився до триденного мінімуму. DXY і означав, що S & P 500 відкрився більш пригніченим, ніж очікували раніше трейдери.

"Те, що ми бачимо тут, полягає в тому, що люди в адміністрації США з більш помірної лінією мислення витісняються, тому це додає занепокоєння про те, що тут відбуваються більш радикальні зрушення", - сказав керівник стратегії макросів Рабобанка Елвін де Гроот.

10-річна прибутковість Казначейства США впала на 3 базисних пункти і в останній раз торгувалася на рівні 2,84% US10YT = RR, що також знижувався через уповільнення інфляції.

Індекс акцій MSCI All-Country World, який відстежує частку в 47 країнах, був на 0,1% вище до 1305 GMT, а європейські акції трохи знизилися.

Світовий індекс відновив приблизно половину своїх втрат, понесених в результаті вибуху в запасах в лютому. Продаж сталася на тлі посилення цифр заробітної плати в США, які, як інвестори побоювалися, може влитися в інфляцію і підштовхнути центральний банк США до більш швидким темпам посилення грошово-кредитної політики.

Підводячи свої прогнози глобального зростання, Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) заявила, що ФРС, ймовірно, доведеться підвищувати відсоткові ставки чотири рази в цьому році по мірі зростання інфляції.

У той же час, відзначає Reuters, новина про звільнення Тіллерсона сприятливо вплинула на фондові ринки.

Так, основні індекси Уолл-Стріт виросли у вівторок, так як побоювання з приводу прискорення зростання процентних ставок ослабли після того, як були отримані дані про споживчі ціни на споживчі товари в США, і інвестори скинули з рахунків новину про відставку держсекретаря США.

О 9:41 м. т., індекс Dow Jones Industrial Average .DJI виріс на 0,59% до 25 326,75.

S & P 500.SPX збільшився на 0,55% до 2,798,46, а Nasdaq Composite .IXIC виріс на 0,59% до 7 633,14.

Ринки заспокоїлися з даних, які показали, що зростання споживчих цін в США сповільнилося в лютому на тлі зниження цін на бензин і помірної вартості оренди житла.

Дані були останнім показником того, що очікуване зростання інфляції, ймовірно, буде тільки поступовим, що не стане причиною того, що Федеральний резерв підвищить процентні ставки більш ніж три рази в 2018 році.

Всі 11 основних секторів S & P були вище, а 28 з 30 компонентів Dow перебували на позитивній території.

General Electric (GE.N) виявилася в числі кращих занепад, впавши на 4,3% після того, як JPMorgan знизила цільову ціну на акції до 11 доларів з 14 доларів США, заявивши, що промисловий конгломерат не був "запас безпеки" на нестійкому ринку.

Також зростання показала вартість нафти, яку підганяють, в тому числі, загрозою скорочення поставок з Ірану, повідомляє Reuters.

"На ринку спостерігається коливання на тлі потенційного впливу на майбутні поставки з Ірану, а також на наслідки для Близького Сходу в цілому", - сказав Оле Хансен з Saxo Bank.

Іран є третім за величиною виробником сирої нафти в Організації країн-експортерів нафти, за Саудівською Аравією та Іраком, обсяг виробництва близько 3,82 млн барелів на день.

Ф'ючерси на нафту марки Brent LCOc1 зросли на 41 цента до 65,36 долара за барель до 1415 році порівняно з попереднім мінімумом у 64,35 долара США, тоді як ф'ючерси на нафту CLS1 в США в Західній Техасі (WTI) зросли на 34 центи до 61,70 долара за барель.

Обидва нафтових тесту знизилися приблизно на 1 відсоток в понеділок після того, як адміністрація США з енергетичної інформації повідомила, що вихід з сланцевого басейну досягне нового рекордного рівня в квітні.

Очікується, що запаси сирої нафти в США зростуть пізніше в той день, коли Американський інститут нафти повідомить про своїх щотижневих результати.

Очікується, що видобуток сирої нафти в США з основних сланцевих пластів підвищиться на 131 тис. барелів на день з квітня порівняно з попереднім місяцем до рекордного 6,95 млн барелів на добу, повідомило в понеділок щомісячне повідомлення адміністрації США з енергетичної інформації (EIA).

Очікується, що прогнозоване зростання перевищить позначку 105 тис барелів на день в березні з попереднього місяця, до того, що, як очікується, буде рекордно високим - 6,82 млн барелів на добу, повідомила EIA.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп звільнив Рекса Тіллерсона з посади державного секретаря. На його місце призначений керівник Центрального розвідуправління Майк Помпео. Про це Трамп повідомив у вівторок, 13 березня, в Twitter.