ua en ru

Американська торгова палата зазначила, що корупція залишається головною загрозою соціально-економічного розвитку України

Корупція залишається головною загрозою соціально-економічного розвитку України. Про це йдеться у звіті Американської торгово-промислової палати в Україні "Партнерство з метою підвищення конкурентоспроможності економіки України", який є в розпорядженні РБК-Україна.

"Незважаючи на те, що уряд України вживає певних важливих кроків для запобігання і протидії корупції, її рівень все ще залишається досить високою, а за впровадження державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 рр., затвердженої Кабінетом міністрів 28 листопада 2011 р., все ще не принесло бажаних результатів", - йдеться у звіті.

Відзначається, що в банківській сфері за останні два роки не відбулося суттєвих змін.

"За 2012-2013 рр. у цій сфері не відбулося кардинальних змін. Банківський сектор залишається фрагментарним і вимагає подальшої модернізації. Жорстка грошова політика НБУ і висока економічна невизначеність призвели до послаблення позиції банків і зменшення довіри до неї споживачів. Після збитків банківської системи в розмірі 3 млрд грн, в кінці 2012 р., в червні банківська діяльність здійснювалася з мінімальними доходами. У першому кварталі 2013 р. Україна продемонструвала ознаки відновлення за останні 5 років рецесії. Але для зміцнення банківського сектора і сприяння його розвитку необхідно вжити ряд заходів. На нашу думку належна реорганізація та вдосконалення діяльності фінансових ринків забезпечить подальший прогрес України і підвищить її рівень конкурентно спроможності", - йдеться у звіті.

За словами експертів, агропромисловий комплекс продовжує розвиватися і прогресувати і в 2013-2014 маркетинговому році Україна повинна увійти в трійку країн-лідерів, експортують зернові.

Що стосується енергетики, то Україна повинна спрямувати свою політику на диверсифікацію джерел енергопостачання.

"Залежність від імпортного природного газу, недостатня розвиненість відновлюваної енергетики та відсутності належної системи тепломереж та транспортування газу - ось головні завдання, з якими потрібно впоратися Україні для забезпечення енергетичної безпеки", - наголошується в звіті.

Що ж стосується охорони здоров'я, то вона потребує поліпшення і одночасно відкриває багато можливостей для інвесторів: "Зараз велика диспропорція між кількістю лікарів у містах і в сільській місцевості, при цьому сільське населення залишається без належного рівня первинної медичної допомоги. Більше того, витрати на сферу охорони здоров'я на душу населення в Україні є досить низьким і повинні збільшуватися для забезпечення середньої тривалості життя та зниження показників смертності".

Крім того, у звіті наголошується, що сектор інформаційних і комунікаційних технологій йде попереду таких ключових секторів, як машинобудування, металургія, нафтохімічна галузь, сільське господарство та демонструє щорічне зростання на рівні 20-30%, незважаючи на кризу світової економіки.