ua en ru

Американська IBM припиняє співпрацю з найбільшою російською IT-компанією

Американська IBM припиняє співпрацю з найбільшою російською IT-компанією Фото: Американська IBM припиняє співпрацю з найбільшою російською IT-компанією

Однією з причин, на думку учасників ринку, можуть бути санкції США

Американська IBM розірвала стосунки з однією з найбільших російських IT-компаній "Ланіт", з якою співпрацювала більше 20 років. Про це передає Комерсант.

Так, повідомляється, що корпорація оптимізує партнерську мережу в країні, однією з причин, на думку учасників ринку, можуть бути санкції США.

Але, як зазначає видання, є й інша версія - IBM, виручка якої в Росії в 2014 році склала 9 млрд руб., переходить на прямі договори з найбільшими замовниками, серед яких Сбєрбанк, Росстат і Федеральне казначейство.

Утой же час, президент "Ланіт" Георгій Генс заявив, що з минулого тижня "Ланіт" позбавлений можливості закуповувати і постачати обладнання та програмне забезпечення (ПЗ) IBM.

"Американська корпорація в односторонньому порядку розірвала партнерські угоди. За умовами договорів IBM мала право розірвати його з повідомленням за три місяці, чим і скористалася", - розповів Генс.

Раніше, 16 квітня віце-президент IBM Чад Різ направив виконавчому директору ЗАТ "Ланіт" Володимиру Грібову лист, в якому йдеться про закінчення дії угод між "Ланіт" і IBM через три місяці.

"З 16 липня "Ланит" позбувся статусів "системного інтегратора" і "постачальника рішень" IBM, також припинила дію основна партнерська угоду IBM PartnerWorld і авторизація "Ланіт" в якості партнера з надання гарантійних послуг IBM", - йдеться в листі.

Причини розірвання угод там не вказані.

"Мінливі потреби замовників вимагають від нас адаптації до нових умов, що природним чином тягне зміну існуючих відносин з нашими партнерами", - пояснила ситуацію представник IBM Ольга Проскурякова.

Вона також підкреслила, що відкликання партнерського статусу "Ланіт" не завадить виконанню діючих контрактів на надання послуг техпідтримки.

Разом з тим, за словами Генса, протягом останніх трьох місяців IBM ігнорувала прохання "Ланіт" пояснити свої дії і тільки на зустрічі з представником корпорації в Празі йому заявили, що розрив викликаний скороченням партнерської мережі.

Відзначимо, у IBM в Росії 1733 компанії-партнера, в тому числі "Ай-Теко", IBS, "Астерос" і "Техносерв". Представники цих чотирьох компаній кажуть, що не отримували від IBM подібних повідомлень.

Нагадаємо, Росія пригрозила військовими контрзаходами у разі вступу Швеції в НАТО.