ua en ru

Акціонер "Укрсоцбанку" поставив на зборах акціонерів питання про звільнення голови банку Тимонькіна

Акціонер ПАТ «Укрсоцбанк» (UniCredit), голова правління групи «ІСА Прайм Девелопментс» Олександр Башенко поставив на зборах акціонерів питання про звільнення голови правління Бориса Тимонькіна за фальсифікацію банківської звітності і порушення нормативних актів Нацбанку. Про це РБК-Україна повідомили юристи Башенко, присутні на зборах акціонерів.

За словами представників акціонера, питання про звільнення Тимонькіна ініційований після порушення банкіром положення НБУ № 279 від 6 липня 2000 р. «Про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих витрат за кредитними операціями банків». Даною постановою банки зобов'язуються формувати резерв по кредиту в розмірі його стовідсоткового обсягу, якщо кредитні зобов'язання не виконуються понад 90 днів.

На думку юристів Башенко, це означає, що «Укрсоцбанк» зобов'язаний був в 2009 р. сформувати резерв на суму 164,7 млн дол. під прострочену заборгованість по кредиту з боку «ІСА Прайм Девелопмент». «Виникають сумніви щодо виконання банком вимог НБУ в частині формування резервів за даними кредитами, і це підкріплено проектами звітів Ревізійної комісії банку та висновками зовнішньої аудиторської компанії ЗАТ «КPMG аудит», в яких вказується, що банком не виконувались вимоги вищевказаного положення НБУ щодо формування резервів на повну суму прострочених зобов'язань, що перевищують термін 31 день», - відзначили представники Башенко.

Юристи також підкреслили, що Тимонькін на зборах акціонерів не зміг відповісти на питання представників акціонера про точну бухгалтерської сумі простроченої заборгованості по кредитах групи компаній «ІСА Прайм Девеломенс», сумі недовиданих за кредитними договорами грошей (за даними «ІСА Прайм Девелопментс», сума зобов'язань банку дорівнює 140 млн дол.), а також не захотів визнати проблему за вказаною кредиту. «Тимонькін відмовився давати будь-які коментарі щодо домовленостей по кредитним договорам представникам акціонера Башенко, що говорить про приховування від акціонерів справжніх фінансових результатів діяльності ПАТ «Укрсоцбанк». Це і стало підставою для порушення питання про відставку з поста голови правління ПАТ «Укрсоцбанк» Бориса Тимонькіна», - резюмували юристи Башенко.

У свою чергу Борис Тимонькін в коментарі РБК-Україна відзначив, що «ІСА Прайм Девелопмент» вже не перший рік намагається вивести свої активи, не повертаючи банку гроші. «Вони нам винні в районі 200 млн дол. Брали під заставу землі, недобудов, а тепер намагаються перереєструвати ці активи на інших осіб, а самим представитися банкрутами. І вимога прибрати мене з поста голови правління по такому приводу - всього лише ще одна спроба не повертати гроші», - сказав Тимонькін.