ua en ru

Активи Курченка знайшлися в Інтернеті: збіглий український олігарх займеться нафтовим бізнесом у Росії

РБК виявив сайт компанії Premier Oil Group, де стверджується, що вона забезпечує 75% постачань нафтопродуктів до Криму, володіє 73 АЗС і чотирма нафтобазами на півострові, співпрацює з "Роснефтью", ЛУКОЙЛом, а також з найбільшими світовими трейдерами, начебто Vitol. Сліди Premier Oil Group ведуть до бізнесмена-втікача з України Сергія Курченка. Всі названі особи зв'язку із цією групою не підтверджують.

Про те, що Курченко задумав ребрендинг свого бізнесу, РБК розповіли два джерела в оточенні бізнесмена. За їх даними, тепер його активи об'єднує компанія Premier Oil Group. РБК виявив сайт цієї компанії primoleum.com. За даними бази доменів who.is, домен був зареєстрований 31 березня на ТОВ "ГазНефть-Сервіс" (ГНС), яка є керуючою компанією холдингу "Східно-Європейська паливно-енергетична компанія" (СЄПЕК) Курченка, а також була її представництвом у Росії. У якості власника домену вказується гендиректор ГНС Ірина Румянцева, її адреса закінчується на @vetekgroup.com. Головний офіс Premier Oil Group розташовується за адресою: Москва, Пресненська набережна, 10, блок "С", поверх 46, йдеться на сайті, - саме тут знаходиться московський офіс Курченка. Згідно із сайтом, у групи є також представницький офіс у Токіо.

Дівчина, яка відповіла на дзвінок за московським номером Premier Oil Group, вказаним на її сайті, сказала РБК, що така компанія працює "вже якийсь час" і обіцяла, що її представники зв'яжуться з РБК. Потім PR-фахівець, який співпрацює зі структурами Курченка, запропонував кореспондентові РБК відкласти публікацію на день, пообіцявши звести з людиною, яка "розповість все про Premier Oil". Але вже через кілька годин - в середу ввечері - сайт перестав працювати. "Згаданий вами сайт - це, скоріше за все, якийсь фейк. Зараз проводиться розслідування", - сказав РБК джерело в ГНС, попросивши не вказувати його імені.

Компанії необхідно дистанціюватися від колишньої назви СЄПЕК, яку українські ЗМІ пов'язували з інтересами сім'ї колишнього Президента Віктора Януковича, пояснює джерело в оточенні Курченка. Нові адреси електронної пошти (на поштовому сервері @primeoleum.com) вже отримали співробітники декількох компаній, що входять до сфери інтересів Курченка, підтверджує один з працівників ГНС.

РБК не вдалося знайти юрособи з назвою Premier Oil Group ні у СПАРК, ні в реєстрах Кіпру, Британських Віргінських островів і Панами, де Курченко, як правило, реєстрував свої структури. Йдеться про єдиний бренд, що об'єднує бізнес українського бізнесмена, пояснює співрозмовник РБК у його оточенні. Схожа ситуація була і з СЄПЕКом. Юридичну особу СЄПЕК, на базі якої у 2013 році Курченко вирішив об'єднати сотні своїх компаній, власниками яких за документами значилися різні люди, хоч і було створено, але не отримало жодних активів і практично нічим не займалося.

На сайті Premier Oil Group називалася "міжнародною групою компаній, яка динамічно розвивається, в галузі трейдингу і сировинних товарів", що працює із 2003 року. Основними напрямами її бізнесу були вказані фізична торгівля сировиною, логістика та дистрибуція, а також ритейл.

Головними активами групи називалися ТОВ "Торговий дім "Нафтогаз", яке постачає нафтопродукти всередині Росії - зокрема, є великим постачальником до Криму, ТОВ "Прем'єр Ойл" (поставки палива на російські АЗС), а також гонконгська Asiana Global Limited, яка займається міжнародними трейдинговими операціями і поставками палива в Україну.

Серед своїх партнерів Premier Oil Group вказувала нафтові компанії "Роснефть", ЛУКОЙЛ, "Білоруську нафтову компанію", а також трейдерів Vitol, "Сибур", Litasco, Glencore, Trafigura.

Навесні 2014 р. ТД "Нафтогаз" став учасником Санкт-Петербурзької товарно-сировинної біржі - найбільшої у Росії торгової площадки нафтопродуктами, "Прем'єр Ойл" приєдналася до нього в серпні. Це підтверджує віце-президент, заступник голови правління біржі Михайло Темніченко, але зазначає, що "Прем'єр Ойл" поки не торгує на біржі, а ТД "Нафтогаз" купує невеликі партії нафтопродуктів.

У червні 2014 року "Прем'єр Ойл" отримала рейтинг кредитоспроможності "А" від агентства "Експерт РА": компанія збирається розвивати мережу автозаправних станцій у центральному та південному регіонах Росії, а також займається торгівлею нафтопродуктами, раніше говорив РБК заступник директора з корпоративних рейтингів "Експерт РА" Олександр Гущин. Комерційний директор "Прем'єр Ойл" Михайло Ромадановський сказав РБК, що компанія є "стартапом" і "не здійснює торгових операцій", зараз вона займається "розробкою корпоративної стратегії і налагодженням відносин на непростому російському ринку нафтопродуктів".

Ромадановскій наголошує, що "Прем'єр Ойл" не має відношення до "персоналії Сергія Курченка". Він не заперечує, що у компанії збігається адреса з ГНС, але наполягає, що "тим не менше" у неї немає нічого спільного з цією структурою. Власників компанії менеджер не розкрив.

На сайті Premier Oil Group стверджується, що вона забезпечує 75% постачань нафтопродуктів до Криму - залізницею і потім через поромну переправу в Керчі, а також морськими танкерами. Структури Курченка поставляють на півострів близько 20 тис. тнафтопродуктів на місяць, підтверджують два джерела на російському нафтотрейдерської ринку Росії. За даними української "Консалтингової групи А-95", місячний обсяг споживання палива у Криму становить 32-35 тис. т.

Нагадаємо, наприкінці вересня генпрокурор України Віталій Ярема заявив, що Інтерпол оголосив у міжнародний розшук опального українського бізнесмена Сергія Курченка.

Раніше у вересні Курченко заявив, що проти нього немає кримінальних справ в Україні.

Також повідомлялося, що мільярдер Сергій Курченко, який втік з України після повалення Віктора Януковича, створює медіахолдинг у Криму.