ua en ru

Активісти: "сірі схеми" повертаються на одеську таможню

Олександр Гаврилюк продовжує працювати на митному пості "Іллічівськ", де перманентно виникають контрабандні скандали. Про це заявили активісти громадської організації "Ресурсний центр ініціатив громади".

За їхніми даними, станом на 3 грудня Гаврилюк числиться заступником начальника митного поста - начальником відділу митного оформлення №1, до якого входять скандальні пункти митного оформлення ЗАЗ та "БОНД "Іллічівська".

"Незважаючи на зафіксовані активістами та силовиками факти нелегальних вантажоперевезень, затримання нічийних контейнерів, не задекларованих товарів, один із керівників цього митного посту, якого в ЗМІ давно охрестили "носієм сірих схем", продовжує працювати під носом у головного антикорупціонера", - зазначають активісти в своїй заяві.

Вони також додали, що "буквально в листопаді минулого року в Іллічівському морському торговому порту співробітники СБУ викрили протиправну діяльність ще трьох чиновників контролюючих органів на митному кордоні, які вимагали хабар у підприємця".

"І це тільки офіційні повідомлення", - зазначають активісти. Вони обіцяють не припиняти виходити на акції протесту поки Олександр Гаврилюк не буде звільнений, а факти протиправної діяльності на митному пості "Іллічівськ" - детально розслідувані.

За даними ЗМІ, митний пункт "Іллічівськ", де, за даними активістів, працює Гаврилюк, неодноразово фігурував в контрабандних скандалах.

Так, активісти повідомляли, що в кінці серпня 2014 року, на території пункту митного оформлення "Бобнд" було затримано вантажний автомобіль з контрабандою. В декларації було заявлено, що це одяг з Туреччини, проте насправді ж там був" товар набагато престижніших марок", і його було на 4 тони більше, ніж вказано. Вантаж був навіть вже розмитнений і машина з ним направлялася на "7 кілометр".

Активісти: "сірі схеми" повертаються на одеську таможню

Активісти: "сірі схеми" повертаються на одеську таможню

Наступний скандал, заявили активісти, відбувся в середині квітня 2015 року. Під час чергової перевірки на території ТОВ "Бонд" загубилися власники двох контейнерів, а ще два - просто зникли.

У вересні співробітниками УБЕЗ УМВС в Одеській області, як повідомляли ЗМІ, була розкрита схема з перевезення контрабанди через Іллічівський порт. Нелегальні вантажі йшли через митний термінал "Бонд", керівництво якого вступило в змову з співробітниками митного порту "Іллічівськ". Зокрема, вони в інтересах третіх осіб намагалися вивезти на вантажівці MAN партію імпортної брендового одягу (Дольче Габбана і Павло & Shark, Армані та ін.) і незаконно перемістили її через митну зону без належного оформлення.