ua en ru

Активісти під ГПУ вимагали люстрації першого заступника генпрокурора Герасим'юка

Близько 50 активістів ВГО "Коаліція учасників Помаранчевої революції (КУПР)" в понеділок, 1 грудня, під будівлею Генеральної прокуратури України вимагали люстрації першого заступника генпрокурора Миколи Герасим'юка.

За словами активістів, прийти під стіни Генпрокуратури їх змусив факт затягування відомством люстрації одного зі своїх вищих керівників.

"16 жовтня набув чинності закон про люстрацію, 24 жовтня у Генпрокуратурі почалася перевірка дотримання норм цього закону. Протягом 10 днів з дня початку перевірки всі чиновники, які підпадають під люстрацію, повинні подати відповідні заяви. Під люстрацію повинен потрапити і перший заступник Генерального прокурора Микола Герасимюк. Однак необхідного заяви він не написав", - стверджує глава КУПР Сергій Мельниченко.

За його словами, в КУПР перевірили офіційні біографічні дані чиновника і вимоги закону "Про очищення влади" і виявили, що з 2012 по 2014 рік Герасимюк був заступником голови Державної виконавчої служби, тобто повністю підпадає під люстрацію, так як займав високу посаду при Вікторі Януковичі більше одного року.

"Дивно, що навесні його ще й призначили прокурором Києва, хоча насправді саме цей чоловік, за даними ЗМІ, приводив в дію вироки щодо заборони Майдану збиратися, гальмував вирішення питань про звільнення людей, яких затримали на Майдані", - сказав Мельниченко.

Він також нагадав, що Генеральну прокуратуру вже пікетували з питанням про люстрацію Герасим'юка. Зокрема, в червні, представники радикальних політичних партій намагалися донести в. о. Генпрокурора Олегу Махницкому невідповідність моральних якостей Герасим'юка займаної посади.

"Сьогодні ми передаємо лист Генеральному прокурору і керівнику департаменту люстрації в Мін'юсті з аргументами про те, чому Герасимюк не повинен працювати в органах прокуратури. Якщо люстрація не буде працювати в прокуратурі, її не буде ніде. Вона виявиться черговим пшиком, невиконаною обіцянкою. І стане ще одним розчаруванням революції", - додав Мельниченко.

За його словами, активні учасники "помаранчевої революції" 2004 року не хочуть повторення історії 2005 року, коли "досягнення народного повстання були злиті кон'юнктурними інтересами політиків".

Активісти під ГПУ вимагали люстрації першого заступника генпрокурора Герасим'юка

Активісти під ГПУ вимагали люстрації першого заступника генпрокурора Герасим'юка

Активісти під ГПУ вимагали люстрації першого заступника генпрокурора Герасим'юка