ua en ru

Агентство з ядерної безпеки Японії: Ситуація на АЕС "Фукусіма-1" може стати критичною в найближчі дні

Агентство з ядерної та промислової безпеки Японії (NISA) підтвердило повідомлення американських колег стосовно того, що в басейнах з відпрацьованим паливом третього і четвертого реактора атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1" не залишилося води. "Якщо операція по охолодженню відпрацьованого палива не увінчається успіхом, ситуація в найближчі два-три дні може стати критичною" - повідомив чиновник відомства інформагентству Kyodo news. Раніше глава Комісії з ядерного регулювання США (NRC) Грегорі Яцко заявив, що, в басейні з відпрацьованим паливом на АЕС "Фукусіма-1" не залишилося води, передає РБК.
За словами представників NISA, якщо найближчим часом відпрацьовані паливні стрижні, що знаходяться в басейнах, не охолодити, вони можуть почати випускати випромінювання великої інтенсивності. За даними відомства, в басейні четвертого реактора води не залишилося практично напевно, а з басейну третього реактора зараз піднімається пара, що свідчить про процес нагрівання стрижнів.
Між тим компанія-оператор АЕС Tokyo Electric Power (TEPCO) намагається підвести до "Фукусіми-1" нову лінію електропередачі (ЛЕП), щоб забезпечити енергією систему охолодження реакторів і сховищ відпрацьованого ядерного палива. Повідомляється, що ЛЕП буде "скоро запущена", проте точні терміни не називаються.
Зараз до станції підігнали поліцейський автомобіль з водометом. Японські енергетики вважають, що зуміють з його допомогою залити водою басейн з відпрацьованим паливом, не піддаючи ризику життя людей.