ua en ru

Агентство Фірташа вирішить українські політичні проблеми шляхом відновлення економіки, - Jol Press

Дмитро Фірташ, який ініціював створення Агентства модернізації України, вважає, що для вирішення політичних проблем України необхідно зробити акцент на відновленні економіки. Про це йдеться у статті "Україна: бізнес як засіб виходу з політичної кризи", підготовленої французьким виданням Jol Press.

На думку французьких журналістів, нинішні проблеми України занадто складні для того, щоб намагатися їх вирішити в рамках однієї новоствореної організації, але з іншого боку, безумовна перевага Агентства в тому, що воно зможе об'єднати українське суспільство навколо спільних інтересів - повернення миру і економічного відновлення країни.

Французьке видання також наводить слова відомого німецького парламентарія Карла-Георга Вельмана з інтерв'ю виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung. Вельман повторив тезу про те, що "Україна потребує нового Плана Маршалла в розмірі декількох сотень мільярдів євро".

Забезпечити приплив інвестицій у такому розмірі допоможе програма реконструкції, яка дозволить реформувати економіку, вирішить політичні проблеми, а інвесторам гарантує безпечний повернення інвестицій.

Серед реформ, розробкою яких буде займатися Агентство, видання виділяє важливість конституційної реформи, а також змін у сфері фінансів і права.

Високі очікування відносно роботи Агентства підкріплюються і послужним списком європейських політиків, відповідальних за різні напрями реформування. У їх числі - міністр в урядах Тоні Блера та Гордона Брауна Пітер Мандельсон, прем'єр-міністр і міністр закордонних справ Польщі Влодзімеж Цімошевич, міністр закордонних справ Франції і засновник організації "Лікарі без кордонів" Бернар Кушнер, голова організації французьких роботодавців Лоранс Парізо та інші.

Нагадаємо, про створення Агентства модернізації України заявив голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ на інвестиційному форумі у Відні 3 березня. Завдання агентства - залучити провідних світових експертів і знайти інвестиційні ресурси для розробки і реалізації комплексної програми реформ. На думку Дмитра Фірташа, для відновлення української економіки знадобиться не менше 300 млрд дол.