ua en ru

Адвокати екс-міністра Георгія Філіпчука оскаржили його вирок в Апеляційному суді Києва

Вчора захист екс-міністра охорони навколишнього природного середовища в уряді Юлії Тимошенко Георгія Філіпчука оскаржив його вирок в Апеляційному суді Києва. За словами його адвоката Миколи Шупені, захист просить суд скасувати вирок Соломенського районного суду Києва і виправдати колишнього главу Мінприроди "у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину". "Цей вирок абсурдний і має бути повністю скасований", - заявив "Коммерсанту-Україна" Шупеня.

Нагадаємо, 5 квітня Солом'янський райсуд Києва визнав Георгія Філіпчука винним за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади і посадових повноважень, що призвело до тяжких наслідків), засудивши його до покарання у вигляді трьох років позбавлення волі і змінивши запобіжний захід з підписки про невиїзд на утримання під вартою. Прямо із залу суду обвинувачений був відправлений до слідчого ізолятора. Філіпчук засуджений за перевищення влади і посадових повноважень при укладенні угоди з юридичною фірмою Astapov Lawyers. Консультації юристів знадобилися міністерству в судових розглядах з компанією Vanco International ltd, яка оскаржувала розірвання урядом договору на розробку Vanco шельфу Чорного моря в Стокгольмському арбітражному суді.

За словами Шупені, у рішенні суду говориться, що екс-міністр, підписуючи угоду з фірмою Astapov Lawyers, нібито діяв в своїх інтересах, а також "на користь третіх осіб". "Ми ж упевнені, що він діяв на користь держави - але якщо держава третя особа, то тоді Солом'янський суд в чомусь має рацію, - сказав адвокат. - Крім того, всі проведені експертизи показали, що збитку діями мого підзахисного нанесено не було, в судовому ж рішенні він чомусь є!" Адвокат додав, що, окрім повного скасування вироку, він також проситиме апеляційну інстанцію пом'якшити покарання. "Навіть якщо суд визнав мого клієнта винним, то вибраний вид покарання - три роки в'язниці - абсолютно неадекватний для такої людини: Георгію Філіпчуку за шістдесят, він все життя пропрацював на державу, має декілька орденів..." - підкреслив Шупеня.