ua en ru

Адвокат Савченко сподівається, що вже до кінця року вона вийде на свободу

Адвокат Савченко сподівається, що вже до кінця року вона вийде на свободу Фото: Надія Савченко

Савченко 7 травня дала перші розгорнуті свідчення

Адвокат української льотчиці та народного депутата Надії Савченко Ілля Новіков сподівається, що вже до кінця року вона вийде на свободу. Про це він заявив у коментарі "Комерсанту".

"За офіційною версією, після вбивства тележурналістів ВГТРК Надія Савченко незаконно перетнула російський кордон і поблизу Воронежа була затримана при перевірці документів. А оскільки при пред'явленні обвинувачення в остаточній редакції їй інкримінували і незаконне перетинання держкордону (ч. 1 ст. 322 КК РФ), не виключено, що суд буде призначений за місцем скоєння злочину - у Воронежі", - заявив він.

"У випадку з Надією Савченко головне не як і де відбудеться суд, а що вирішать дипломати. Тому сподіваюся, що вона вже до кінця року вийде на свободу", - додав адвокат.

Крім цього, адвокат розповів про допит Савченко, під час якого вона дала розгорнуті показання і пояснила, чому її почали підозрювати в коректуванні вогню з позицій батальйону "Айдар".

"На допиті Савченко спочатку повторила, що в червні 2014 року була взята в полон ополченцями ЛНР. А потім розповіла, що в полоні до неї підійшов якийсь уродженець Луганська Адам Омар і показав записану на листку паперу прізвище якогось українського військового. Після чого повідомив, що ополченці розшукують його як навідника", - повідомив Новіков.

На це Надія Савченко заявила: "Його розшукувати не потрібно, оскільки я - навідник". Адвокат пояснив, що його клієнтка сказала це, щоб відвести підозри від реального коригувальника вогню збройних сил України", чим і спровокувала порушення проти неї в Росії кримінальної справи.

За твердженням адвоката, про визнання Савченко в червні 2014 року відразу стало відомо командуванню ополченців, яке повідомило про "затримання коригувальника вогню ВСУ" журналістам російського "Першого каналу". Ті зняли відповідний сюжет, після чого, як вважає адвокат, ім'я його підзахисної і зв'язали з загибеллю біля селища Металіст під Луганськом 17 червня співробітників ВГТРК Ігоря Корнелюка і Антона Волошина.

Нагадаємо, справа української льотчиці і нардепа Надії Савченко, раніше об'єднана з загальною справою про військові злочини на Донбасі, була виділена в окреме провадження.