ua en ru

ABH Holdings S.A., "Альфа-Груп" і UniCredit завершили операцію з обміну активами

ABH Holdings S.A., "Альфа-Груп" і UniCredit завершили операцію з обміну активами Фото: Альфа-Банк

Сьогодні ABH Holdings S.A. (ABHH), яка опосередковано володіє 100% акцій Альфа-Банку Україна (через холдингову компанію ABH Ukraine Limited (ABHU)) і UniCredit Group (UCG) оголосили про завершення операції з передачі 99,9% ПАТ "Укрсоцбанк", активу UCG в Україні, в обмін на міноритарну частку власності в ABHH у розмірі 9,9%. Про це повідомляє прес-служба Альфа-Банку.

У прес-службі заявили, що у результаті угоди присутня в 17 країнах італійська банківська група UniCredit Group стала міноритарним акціонером ABH Holdings S.A., інвестиційної холдингової компанії банківської групи "Альфа-Груп" зі штаб-квартирою в Люксембурзі. Також до ради директорів ABHH увійде Андреа Маффеццоні (Andrea Maffezzoni), директор зі стратегії, розвитку бізнесу та M&A групи UniCredit.

Коментуючи закриття угоди, голова Наглядової ради міжнародного консорціуму "Альфа-Груп" Михайло Фрідман сказав: "Ми вітаємо нашого нового партнера UniCredit Group як акціонера нашої банківської групи. Це партнерство дасть нам змогу продовжити ще більш активний розвиток групи ABHH у всіх країнах її присутності, об'єднавши професіоналізм, багаторічний досвід і сильні сторони наших команд".

"Угода, безсумнівно, призведе до появи в Україні сильного гравця на об'єднаній платформі двох банків. Ми маємо намір боротися за лідерство на ринку України, перш за все за рахунок підвищення рівня технологій, збільшення ефективності роботи, підвищення якості сервісу для клієнтів, а також зниження вартості послуг й розширення їх спектру", – додав Михайло Фрідман, говорячи про плани з розвитку банківської групи ABHH в Україні.

Операція була проведена відповідно до законодавчих та регуляторних норм. 8 вересня Антимонопольний комітет України надав дозвіл на концентрацію ABHH, зазначивши при цьому, що концентрація буде мати позитивний ефект для конкуренції на ринку банківських послуг, а банківська система України отримає великий і висококонкурентний банк, що позитивно вплине на її стабільність. Крім того, споживачі зможуть отримати доступ до кращих продуктів та сервісів.

Також 12 жовтня Національний банк України схвалив угоду між ABHH і UCG, вітаючи першу за останні роки велику угоду в сфері M&A в банківському секторі, і чекаючи, що поєднання компетенцій двох міжнародних фінансових груп сприятиме розвитку ринку банківських послуг в Україні.

Рушан Хвесюк, головний керуючий директор, Альфа-Банк Україна: "Це унікальна угода для фінансового сектора України. Укрсоцбанк і Альфа-Банк Україна мають давню історію успішної роботи на банківському ринку, входячи сьогодні в десятку. Ми пройшли разом з Україною та її економікою не один складний період. І тепер, вже єдиною командою, з підтримкою наших акціонерів з боку двох міжнародних банківських груп, ми будемо разом створювати нового лідера банківського ринку країни".

"Ми продовжимо робити свій внесок у розвиток фінансового сектора та економіки країни. А клієнти отримають нові можливості – більш широку продуктову лінійку, більш привабливі умови, велику мережу відділень і банкоматів по всій країні, розширений функціонал – все найкраще, що є у двох банків, і все найкраще, що буде створено нової об'єднаної командою", – додав Рушан Хвесюк.

Тамара Савощенко, голова правління ПАТ "Укрсоцбанк": "В умовах жорсткої конкуренції в банківському секторі цілком очевидно, що новий лідер на ринку може з'явитися тільки як результат синергії двох потужних гравців, двох команд професіоналів, які працюють для досягнення єдиної мети".

Структура угоди передбачає, що UniCredit Group передає свій пакет акцій у ПАТ "Укрсоцбанк" компанії ABH Holdings S.A. в обмін на випущені акції, які відповідають частці власності в ABHH, рівній 9,9%, після закриття угоди.