ua en ru

О.Пасенюк заявив, що він є в.о. голови ВАСУ.

Олександр Пасенюк заявив, що він є в.о. голови Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), але якщо конференція суддів адміністративних судів сьогодні обере іншу кандидатуру на цю посаду, то він готовий скласти свої повноваження, передає кореспондент РБК-Україна. Також він додав, що скасував розпорядження з покладання обов'язків голови на Миколу Сіроша.

В свою чергу, перший заступник голови ВАСУ Микола Сірош заявив, що він не мав іншого виходу як очоліти керівництво ВАСУ після того, як сплив термін повноважень О.Пасенюка. "Мені прикро, що так сталось, однак, як суддя, по-іншому я вдіяти не міг", - сказав він. Також він звернувся до народних депутатів, присутніх в залі, з проханням, щоб ВР якомога швидше внесла зміни до закону про судоустрій для того, щоб врегулювати дане питання.

Кроме того, суддя ВАСУ Микола Кобилянський заявив, що за відсутності законодавчої бази голову Вищого адміністративного суду України має призначати суддівський орган самоврядування. За його словами, на сьогодні відсутній закон, який би врегулював процедуру призначення голови ВАСУ. Зокрема і через те, що Конституційний суд скасував норму законодавства, згідно з якою на адміністративні посади у судовій системі призначення здійснював Президент України.

Також у порядок денний конференції суддів адмінсуддів за пропозиції одного з суддів включено питання щодо "двовладдя" в керівництві ВАСУ.