ua en ru

О.Сугоняко: НБУ перевищив свої повноваження у визначенні мінімального регулятивного капіталу банку

Президент "Асоціації українських банків" АУБ Олександр Сугоняко вважає, що Національний банк України (НБУ) перевищив свої повноваження у визначенні мінімального регулятивного капіталу банків. Про це він заявив на прес-конференції перед другим засіданням в Окружному адмінсуді м. Києва, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо НБУ справді бажає регулювати діяльність банків, наприклад, якщо банк порушив норматив, він його карав аж до закриття... але він не завжди може, бо там депутатик якийсь, який володіє цим банком", - наголосив О.Сугоняко.
Нагадаємо, що своює постановою № 273 Нацбанк зобов'язав банки, які на дату набрання чинності постанови мають регулятивний капітал менший ніж 120 млн грн, збільшити його до цього розміру до 1 січня 2012 р.
За словами О.Сугоняки, НБУ аргументує таку свою позицію "масштабним відмиванням грошей у малих банках".
Зокрема, мова йде про ЗАО "А-Банк" у Дніпропетровську, де, за його словами, відбувалися масштабні порушення.
"Замість того, щоб закривати такі банки, вони беруть цілу групу банків з українським капіталом і створюють для них проблеми", - наголосив О.Сугоняко.
Наразі 69 банків не можуть виконати цю постанову НБУ, але НБУ готує нову заготовку №0884, в якій мінімальний розмір регулятивного капіталу має бути 500 млн грн. По суті це стосується 140 банків України. 10 банків із АУБ подали позов НБУ "про визнання незаконними та не чинними дискримінаційних положень постанови №273".
"Тобто НБУ що хоче? Щоб заходив іноземний капітал та скупив наші банки? Тоді це загальнонаціональний злочин. Ми говоримо про банківську систему України, чи вона буде існувати, чи ні", - наголосив О.Сугоняко.
За його словами, "хорошість" банку треба визначати не обсягом регулятивного капіталу, а адекватністю капіталу, який співвідносить капітал і активи з урахуванням їх ризиків.
"Ми знаємо, що в банку "Надра" цей капітал у 10 разів вищий, як і в "Укрпромбанка" також", - нагадав О.Сугоняко.