ua en ru

А.Клюєв: Україна розраховує на підписання угоди про ЗВТ у рамках СНД у травні 2011 р

Україна розраховує завершити 17-річний процес договірно-правового оформлення зони вільної торгівлі (ЗВТ) Співдружності Незалежних Держав (СНД) в намічені терміни, тобто в травні 2011 р. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв, виступаючи в Москві на Міжнародному економічному форумі держав-учасників СНД "20 років разом: досвід співробітництва та перспективи», повідомляє прес-служба уряду.

За його словами, укладення такого договору має визначальне значення для наших країн, оскільки тим самим будуть створені необхідні і достатні умови для активізації інтеграційних процесів у рамках усієї Співдружності.

А.Клюєв нагадав, що ще в 2003 р. в заяві Ради глав держав СНД було визначено, що створення зони вільної торгівлі входить до числа пріоритетів. При цьому, він підкреслив, що передбачалося в оптимальні строки розробити документи, що випливають із зазначеного договору - йдеться про свободу транзиту, послуги і державні закупівлі.

«Крім створення умов для безперешкодного руху товарів і послуг, важливим є стимулювання багатостороннього співробітництва, зазначив Перший віце-прем'єр-міністр України. Він заявив, що важливо активніше розвивати виробничу кооперацію, для чого є перевірений світовою практикою шлях - створення транснаціональних структур у різних сферах економічної діяльності. «Значущим чинником розвитку кооперації є поглиблення спеціалізації національних виробництв, у відповідності зі сформованим поділом праці всередині Співдружності», - сказав перший заступник глави українського уряду.

Нагадаємо, в квітні 2010 р. заступник голови уряду Росії Ігор Шувалов повідомляв, що Росія пропонує підписати конвенцію про зону вільної торгівлі СНД. Він тоді нагадав, що в цій сфері вже "існує міжнародний договір, який не ратифікований багатьма державами, і торговельні відносини між партнерами СНД базуються на двосторонніх угодах". У грудні 2010 р. міністр закордонних справ Сергій Лавров повідомляв, що договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД, як очікується, буде підписаний навесні 2011 р. Тоді він наголошував, що завершується робота над цим документом, який буде підписаний на рівні голів урядів держав - членів СНД.