ua en ru

А.Клюєв: Україна і Білорусь домовилися активізувати транскордонне та міжрегіональне співробітництво

Україна і Республіка Білорусь досягли домовленостей про активізацію прикордонного та міжрегіонального співробітництва, заявив перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв за підсумками 19-го засідання Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, повідомляє прес-служба першого віце-прем'єр-міністра.

За його словами, планується проведення ярмарків білоруських виробників у прикордонних регіонах України, а також українських виробників - у Білорусі.

Крім цього, готується до підписання план заходів щодо активізації взаємодії в рамках єврорегіонів «Буг» і «Дніпро».

Учасники засідання домовилися також активізувати роботу створеної нещодавно Українсько-білоруської ділової ради.

У рамках обговорення співробітництва в галузі транспорту учасники засідання відзначили зростання як залізничних, так і автомобільних перевезень між Україною і Республікою Білорусь.

На засіданні були обговорені заходи щодо забезпечення безперебійного функціонування і збільшення обсягів перевезень вантажів у складі поїзда комбінованого транспорту "Вікінг" та поїзда «Зубр», зокрема, за маршрутом, який з'єднує порти на Чорному і Балтійському морях.

Учасники зустрічі обговорили план спільних дій щодо вдосконалення умов перевезень трансєвропейського транспортного коридору № 9Б, включаючи його залізничну і автомобільну складові, а також перспективи реалізації проекту зі створення воднотранспортного сполучення Одер-Вісла-Дніпро.

Сторони домовилися, що митні та прикордонні служби двох країн опрацюють питання покращення умов перетину державного кордону між Україною і Білоруссю на відповідних прикордонних переходах, щоб не допускати в майбутньому довгих черг. Особливо це стосується літнього періоду.

Готується до підписання угода про розвиток пасажирських перевезень, зокрема, йдеться про розвиток літніх туристичних перевезень.

Учасники засідання домовилися розвивати співробітництво в галузі будівництва в сфері енергозбереження та енергоефективності будівельних об'єктів. Фахівці двох країн будуть також обмінюватися досвідом зі спорудження великих об'єктів у рамках підготовки до міжнародних спортивних змагань, а також з будівництва висотних будівель. Крім цього, планується співробітництво в рамках програм модернізації житлового фонду, а також будівництва доступного житла.

Серед іншого, досягнута домовленість про підписання найближчим часом протоколу про співробітництво в галузі освіти на 2010-2012 рр.