ua en ru

Держбюджет-2010 не створює умов для розвитку українського виробника, - ФРУ.

Закон «Про державний бюджет України на 2010 рік», який був прийнятий за основу і в цілому Верховною Радою України 27 квітня, не тільки не сприяє жодним реформам в України, а й не створює умов для розвитку українського виробника. Таку думку висловив голова Ради Федерація роботодавців України (ФРУ) Дмитро Олійник.

До того ж Закон «Про державний бюджет України на 2010 рік» містить окремі положення, що не узгоджуються з чинним законодавством, вважає Д.Олійник.

«Серед основних несприятливих та згубних моментів для українських підприємців у Законі «Про державний бюджет України на 2010 рік» я б виділив значне посилення фіскального тиску на бізнес, про що, зокрема, свідчить ст. 21, в якій зазначено, що органи державної податкової служби України будуть являтися органами стягнення заборгованості суб'єктів господарювання перед державою за кредитами, - відзначив він.- Також слід відзначити, що більшість видатків на реальний сектор економіки реально не підкріплюються джерелами або ці джерела в спеціальному фонді є заздалегідь невиконаними».

Крім того, у ст. 57 Закону простежуються нерівні умови для приватного бізнесу та державних підприємств, відзначив голова ФРУ.

«Наступним несприятливим для українського бізнесу моментом є положення ст. 61 Закону, де забороняється надання відстрочок щодо термінів сплати податкових зобов'язань суб'єктів господарювання, - говорить Д.Олійник.- Влада вкотре проігнорувала звернення та попередження роботодавців відносно того, що повна ліквідація механізму податкових векселів завдасть нищівного фінансового удару, перш за все, по виробниках-експортерах, які використовують у виробничому процесі імпортну сировину, комплектуючі та обладнання. Крім того, подібна стаття призведе до збільшення щомісячних сум відшкодування ПДВ з державного бюджету, що, в свою чергу, спричинить важкий фінансовий стан багатьох українських підприємств і, відповідно, викличе зменшення надходжень до місцевих і державного бюджетів та соціальних фондів».