ua en ru

Понад 700 мерів міст Каталонії підтримали референдум щодо незалежності

Понад 700 мерів міст Каталонії підтримали референдум щодо незалежності Фото: прапор Каталонії (Pixabay/MayteBG)

Уже 740 мерів міст Каталонії заявило про готовність надати приміщення для проведення волевиявлення

Загалом понад 700 міських голів Каталонії приєдналися до акції підтримки проведення референдуму щодо незалежності від Іспанії. На мітингу, що відбувся 16 вересня 2017 року в Барселоні, вони заявили перед тисячами прихильників самостійності Каталонії, що підтримують голосування за відділення від Іспанії, передає DW.

Зазначено, що з 948 мерів міст Каталонії вже 740 заявило про готовність надати відповідні приміщення для проведення волевиявлення.

Також 16 вересня у населеному переважно басками Більбао тисячі людей вийшли на демонстрацію солідарності з Каталонією. За даними організаторів, у акції взяло участь близько 35 тисяч осіб. Учасники демонстрації несли прапори Каталонії та Країни Басків.

Нещодавно іспанська прокуратура викликала понад 700 голів муніципалітетів та попередила, що той, хто братиме участь у підготовці до проведення референдуму, може як державний службовець зіткнутися з правовими наслідками. Їм, наприклад, погрожують розслідуванням через звинувачення в зловживанні владою, громадянській непокорі та нецільовій розтраті коштів.

Водночас прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой закликав Каталонію повернутися до "розуму та законності". Він також ще раз запевнив, що заблокує проведення референдуму.

Нагадаємо, регіональна каталонська влада призначила референдум щодо незалежності на 1 жовтня 2017 року. Однак іспанський уряд категорично відкидає можливість його проведення та називає референдум незаконним.