ua en ru

Майже 70% нардепів мають керівні посади у комітетах Ради

Майже 70% нардепів мають керівні посади у комітетах Ради Фото: парламент (РБК-Україна)

При цьому третина комітетів не мають офіційних голів

Дві третини народних депутатів (66%) перебувають на керівних посадах у комітетах Верховної ради. Про це повідомляє Комітет виборців України (КВУ).

Так, із загалом 416 нардепів 251 є головами, першими заступниками, заступниками, секретарями чи головами підкомітетів.

Зокрема, у комітеті з питань культури та духовності 100% депутатів формально є керівниками. Крім голови, першого заступника, заступника та секретаря в межах комітету діє три підкомітети, що також мають своїх голів. Зокрема, це підкомітети з питань охорони історико-культурної спадщини, з питань благодійної діяльності та фінансування культури, а також з питань державної політики у сфері розвитку та використання державної мови та мов національних меншин в Україні.

У комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму на керівних посадах перебувають 88% депутатів (7 із 8 депутатів), комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення - 83% (5 із 6), комітеті у закордонних справах та комітеті з питань промислової політики та підприємництва - по 80% (8 з 10).

При цьому найменше керівників у комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин - 33% (10 із 30 депутатів) та комітеті з питань економічної політики - 44% (7 із 16).

"Парадоксально, але попри значну кількість депутатів на другорядних посадах, третина комітетів не мають офіційних голів. Це стосується дев'яти комітетів: комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, комітету з питань європейської інтеграції, комітету з питань запобігання і протидії корупції, комітету з питань науки і освіти, комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної ради України, комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, а також комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності", - повідомили у КВУ.

Нагадаємо, раніше у КВУ повідомили, що лідери фракцій переважно ігнорують роботу в комітетах і не беруть участь в їх засіданнях. Зазначалося, що найгірші показники відвідуваності у Юрія Бойко, Юлії Тимошенко та Олега Ляшко.