ua en ru

У 2018 року вирішили не вручати Нобелівську премію з літератури

У 2018 року вирішили не вручати Нобелівську премію з літератури Ілюстративне фото (flickr.com-atbaker)

Причиною стали звинувачення в сексуальних домаганнях

Шведська академія, яка вручає Нобелівську премію з літератури, заявила, що в цьому році вона не буде оголошувати переможця - вперше за 75 років. Про це повідомляє Bloomberg.

Зокрема, повідомляється, що це пов'язано з поетесою Катаріною Фростенсон, чоловіка якої - французького фотографа Жана-Клода Арно - звинуватили в сексуальних домаганнях відразу кілька жінок.

В результаті, ці звинувачення вже стали причиною серйозної кризи в Шведської академії, у зв'язку з чим з її складу вийшли керівник, чотири інших члена, а також сама пані Фростенсон.

В академії уточнили, що переможця Нобелівської премії з літератури за 2018 оголосять наступного року - одночасно з подальшим переможцем.

Нагадаємо, голова Шведської академії - престижного органу, який присуджує Нобелівську премію з літератури Сара Даниус - пішла у відставку після скандалу з сексуальним насильством. Також три члени органу подали у відставку: письменник Клас Остергрен, літературознавець К'єлл Еспмарк та історик Петер Енглунд. Прозаїк Сара Стридсберг теж заявила, що може вийти зі Шведської академії.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, президент Сполучених Штатів Америки (США) Дональда Трампа офіційно номінували на Нобелівську премію миру.