ua en ru

У 2017 році Житомирська область скоротила споживання газу на 4%

У 2017 році Житомирська область скоротила споживання газу на 4% Фото: газ (vl.104.ua)

Зменшення обсягів розподілу природного газу призвело до недоотримання "Житомиргазом" близько 16,4 млн гривень тарифних надходжень

Минулого року в Житомирській області зафіксоване значне скорочення споживання природного газу всіма категоріями споживачів. За 12 місяців 2017 року споживачі регіону використали 623,4 млн куб. м газу. Для порівняння: обсяг споживання газу споживачами Житомирсткої області у 2016 році становив 649,3 млн куб. м газу, 2012 році - 860,7 млн куб. м, а у 2010 році – 898,2 млн куб. м. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Зменшення обсягів розподілу природного газу призвело до недоотримання "Житомиргазом" у 2017 році близько 16,4 млн гривень тарифних надходжень. Для компанії тарифна виручка є основним джерелом фінансування робіт з модернізації, обслуговування газотранспортної системи області.

"Житомиргаз" отримує за доставку газу тільки дев’ять копійок з кожної гривні, сплаченої споживачем. Зараз тарифної виручки ПАТ "Житомиргаз" вистачає на виконання лише основних заходів, що принаймні забезпечать стабільне газопостачання споживачам усіх категорій", – зазначив Дмитро Конюх, фінансовий директор ПАТ "Житомиргаз".

Падіння обсягів споживання природного газу не зменшує потребу в витратах на обслуговування газових мереж. Наприклад, за останні три роки до газу підключено ще 6,6 тис. домоволодінь Житомирської області. За цей же час протяжність газопроводів, що обслуговує "Житомиргаз", збільшилась на 1,8%.

"Нині майже 20,3% розподільних газопроводів Житомирської області, якими блакитне паливо доставляється в домівки споживачів, мають термін експлуатації більше 25 років. Крім того, протяжність газопроводів, кількість споживачів, як і потреба в капіталовкладеннях, щороку тільки зростає", – говорить Сергій Колесник, технічний директор ПАТ "Житомиргаз".