ua en ru

20% активів страховиків є ліквідними, - Нацкомфінпослуг

В Національній комісії, що здійснює регулювання ринків фінансових послуг, підрахували, що страховий ринок тільки на 20% капіталізований "реальними" засобами; 50% коштів вкладено у векселі та акції. Про це заявив тимчасово виконуючий обов'язки голови комісії Максим Поляков, повідомляє FinMaidan.

Підсумки I кварталу свідчать, що ліквідних активів все-таки більше - близько 30%: 2,1 млрд грн (5,8%) - кошти на поточних рахунках і 8,9 млрд грн (24,4%) - на депозитах. "Але ситуація в банківському секторі зараз нестабільна, тому частина коштів знаходиться в банках з тимчасовою адміністрацією. Вважати такі активи ліквідними ми не можемо", - уточнив Поляків. На акції припадає 17,3 млрд грн (47,4%), в держпапери вкладено 2,3 млрд грн (6,3%), ще 2,1 млрд грн (5,9%) - у нерухомість.

На думку регулятора, висока частка неліквідних активів може призвести до серйозних проблем: вже зараз ряд компаній відчувають проблеми з ліквідністю і не виконують взяті на себе зобов'язання перед клієнтами та іншими учасниками ринку. "Ми розділили компанії на три групи ризику. У групу високого ризику увійшли 17 компаній, у яких зафіксовано дефіцит коштів для виконання зобов'язань, а також на які надходить багато скарг від клієнтів", - розповів Поляків.

У групі середнього ризику - 16 фінансово стійких компаній, на які надходять скарги клієнтів. Стабільно працюючих компаній регулятор нарахував лише 50. "Ми проаналізували тільки ті компанії, які займаються класичним страхуванням і на які припадає основний обсяг зібраних премій", - пояснив він. Для такої градації комісія орієнтується не тільки на офіційну звітність СК, але і запитує дані про фінансовий стан страховика на проміжні дати.

Попередити появу проблем регулятор планує шляхом посилення пруденційного нагляду. У 2014 році фахівці провели 28 планових і 48 позапланових перевірок.

"В результаті у 14 компаній зупинені ліцензії, у 24-х анульовані, п'ять СК виключені з держреєстру", - уточнив Поляків.

До 15 липня будуть введені тимчасові адміністрації в три великі страхові компанії, що працюють на ринку ОСЦПВ, з яких акціонери вже почали виводити капітал. "Після того як ми відкликаємо або припиняємо дію ліцензії, акціонери починають активно виводити кошти, що залишилися в компанії. Якщо ж ми вводимо тимчасову адміністрацію, то зробити це вже неможливо", - пояснив він.

Комісія має намір ініціювати законодавче закріплення відповідальності акціонерів страхових компаній за умисне виведення капіталу.

Крім цього, Нацкомфінпослуг пропонує ввести новий інструмент для розміщення коштів страхових резервів. Страховикам пропонується дозволити розміщувати резерви в іпотечних облігаціях, емітованих фінансовими установами, більш ніж 50% корпоративних прав яких належить державі або державним банкам. В такі папери хочуть дозволити інвестувати до 20% страхових резервів.

Відповідне розпорядження Нацкомфінпослуг 18 червня було подано на реєстрацію в Міністерство юстиції.