ua en ru

Тільки 2% українців подорожує авіатранспортом

Тільки 2% українців подорожує авіатранспортом Фото: найменш доступним видом транспорту для українців є авіатранспорт

На одного українця в середньому на рік припадає 0,15 поїздок

В середньому щорічно кожен житель України 253 рази користується метро, 120 разів тролейбусом, 113 – трамваєм, 68 – автобусом і 9 разів – залізницею. Про це свідчать дані Державної служби статистики України (Держстат), передає Aviation News & Analytics в Facebook.

Найменш доступним видом транспорту для українців є авіатранспорт. На відміну від інших видів транспорту, авіаційні перевезення в переважній більшості не є продуктом першої необхідності. Тому населення швидко від них відмовляється або відкладає на майбутнє.

"На одного жителя в середньому припадає 0,15 поїздок, іншими словами, літає кожен сьомий. Однак фахівці галузі схиляються до думки, що літає не більше 2% населення. Для порівняння, у країнах ЄС на одного громадянина припадає в середньому 1,7 польотів на рік. Тобто в 10 разів більше, ніж в Україні", - йдеться повідомлення.


Однак,беручи до уваги, що дальність середнього польоту в кілька разів перевершує поїздки наземними видами транспорту, авіаперевезення займають 11% у загальному пасажирообігу (або 11,6 млрд пасажиро-кілометрів).

У структурі експорту послуг на авіацію припадає 14,2% (або 742 млн доларів), а в структурі імпорту – 40,6% (466 млн дол. США). Стосовно до авіації, експорт – це міжнародні польоти українських авіакомпаній з України, а імпорт – відповідно іноземних в Україну.

За даними Держстату, транспорт, складське господарство та поштові послуги згенерували 6,6% ВВП України в 2015 році.

Нагадаємо, в травні польська авиакомпания SprintAir планує почати польоти до Львова з аеропорту Радом.