ua en ru

Понад 150 країн світу домовилися скоротити використання парникових газів

Понад 150 країн світу домовилися скоротити використання парникових газів Фото: зустріч по клімату в Руанді

Йдеться про скорочення використання гідрофторвуглецевих сполук - у холодильниках і кондиціонерах

Представники понад 150 країн світу 15 жовтня на зустрічі в Руанді досягли угоди щодо скорочення використання гідрофторвуглецевих сполук - потужних парникових газів, які використовуються у холодильниках та кондиціонерах. Про це заявив міністр природних ресурсів Руанди Венсан Бірута, передає DW.

Згідно з угодою, всі країни світу будуть поділені на три групи, кожна з яких матиме різний кінцевий термін скорочення використання промислових гідрофторвуглецевих газів.

Розвинені країни, до яких належать більшість європейських держав та США, зобов'язалися скоротити до 2019 року використання цих газів на 10%. Дві групи країн, що розвиваються, спочатку заморозять використання цих газів до 2024-го (зокрема Китай) або 2028 року (Індія, Пакистан та деякі інші держави), а потім почнуть поступово скорочувати їх використання.

Гідрофторвуглецеві сполуки мають значно більший вплив на кліматичні зміни, ніж двоокис вуглецю, адже є у 10 тисяч разів потужнішими за нього. Чимало багатих країн вже почали відмовлятися від використання гідрофторвуглецю.

Нагадаємо, 4 листопада 2016 року має набути чинності Паризька угода по клімату, що покликана замінити Кіотський протокол, дія якого закінчується 2020 року. Новий документ уже ратифікувала необхідна кількість країн: на їхню частку припадає понад 56% загальносвітового обсягу викидів парникових газів в атмосферу.