ua en ru

Із 1 липня ОБСЄ залишилась без генерального секретаря

Із 1 липня ОБСЄ залишилась без генерального секретаря Фото: конференція ОБСЄ (osce.org)

Члени ОБСЄ не змогли досягнути консенсусу щодо кандидатів на цілу низку керівних посад в організації

Починаючи з суботи, 1 липня 2017 року, Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) залишилась без генерального секретаря, оскільки члени організації не змогли визначитися з наступником Ламберто Заньєра, термін повноважень якого на цій посаді завершився 30 червня. Про це повідомляє DW.

Зазначено, що 57 членів ОБСЄ, серед яких Росія та США, не змогли досягнути консенсусу щодо кандидатів на цілу низку керівних посад в організації, які нині є вакантними. Окрім посади генерального секретаря, в ОБСЄ нині вакантні позиції голови Бюро демократичних інститутів та прав людини, верховного комісара у справах національних меншин та представника з питань свободи ЗМІ.

Як повідомляється, однією з причин, чому членам ОБСЄ не вдалось домовитися щодо кандидатур на ці посади, є розбіжності між Росією та іншими членами організації. Утім, були й інші причини, що призвели до такої ситуації, повідомили дипломати.

Є ймовірність, що згоди членам організації вдасться досягнути під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ОБСЄ, яка відбудеться 11 липня у Відні. При цьому найбільш вірогідним наступником Заньєра на посаді генсека ОБСЄ називають колишнього постійного представника Швейцарії в цій організації Томаса Ґремінґера.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава МЗС Італії Анджеліно Альфано під час зустрічі 27 червня 2017 року з главою МЗС України Павлом Клімкіним запевнив, що під час майбутнього італійського головування в ОБСЄ українське питання залишатиметься пріоритетом.