ua en ru

"Запоріжсталь" закликає мера Запоріжжя спільно ліквідувати відвали в балці Маркусовій

Металургійний комбінат "Запоріжсталь" звернувся до міської влади в особі мера Запоріжжя Олександра Сіна з пропозицією спільно навести порядок на місці відвалів балки Маркусової і Чорної гори, яка є центром складування відвалів та активності кримінальних угруповань. Про це в ході прес-конференції 1 грудня, присвяченій темі майбутнього будівництва конверторного цеху замість застарілого мартена, заявив генеральний директор Ростислав Шурма 1 грудня.

Він повідомив, що на місці балки Маркусової МК "Запоріжсталь" планує побудувати новітній киснево-конвертерний цех (інвестиції в проект складуть більше 1,5 млрд дол.). Комбінат за свої кошти хоче впорядкувати територію і створити поруч з цехом зелену санітарно-захисну зону з зеленими насадженнями. Частина прилеглої до нового виробництву території - Чорна гора - знаходиться у комунальній власності, тому керівництво МК "Запоріжсталь" звернулося до мера Запоріжжя Олександру Сіну з пропозицією також облагородити цю територію за кошти комбінату.

"Поруч з територією комбінату в балці Маркусовій розташована земля, яка знаходиться в комунальній власності, - зазначив Шурма. - Ця територія на будівництво цеху ніяк не впливає. Але ми підходимо комплексно до реалізації таких проектів і сподіваємося, що це стане прикладом міській владі, які застосують точно такий же підхід. Безумовно, ми зацікавлені, щоб навколо все конвертерного цеху була створена санітарно-захищена зона".

Гендиректор підкреслив, що балка Маркусова, є традиційним місцем діяльності кримінальних угруповань. Він зазначив, що в ході реалізації проекту відвали будуть переміщені за межі міста і використані для технічної рекультивації земель.

"Запоріжсталь" прибирає відвали, які знаходяться на території комбінату, і ми сподіваємося, що наша робота послужить хорошим прикладом для міської влади, яка надійде також з відвалами, які перебувають на комунальній землі, - підкреслив Шурма. - Необхідно прибрати це останній осередок криміналітету і навести порядок в балці Маркусовій. Ми розуміємо, що необхідно йти назустріч місту і його жителям. Тому ми готові за рахунок коштів "Запоріжсталі" облагородити територію, що знаходиться у комунальній власності".

Шурма також повідомив, що раніше мер Запоріжжя Олександр Сін на словах підтримав цю ідею, проте, який шлях у підсумку вибере міська влада: підтримувати криміналітет або упорядковувати місто і наводити порядок, покаже час.

Будівництво нового киснево-конвертерного цеху МК "Запоріжсталь", з обсягом інвестицій понад 1,5 млрд дол., є найбільшим інвестиційним проектом в історії України. Площа нового виробництва складе більше 50 гектарів.