ua en ru

"Законопроект щодо збереження права власності на єдине житло боржника підвищить ризики банків", - УКБС

Прийняття недосконалого закону створить нові законодавчі лазівки, які підвищать ризики банків та їх вкладників. Про це заявляє Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС), коментуючи нову редакцію законопроекту щодо збереження права власності на єдине житло боржника (реєстр. № 9124), який раніше Верховна Рада повернула на доопрацювання.

"Редакція законопроекту не стільки захищає малозабезпечених позичальників, як створить широкі можливості для зловживань з боку несумлінних боржників. Адже скористатися такою забороною зможуть і заможні боржники, які мешкають в елітних апартаментах, та мають достатні фінансові можливості для виконання своїх кредитних зобов'язань, - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер. - Тому УКБС виступає проти створення нових законодавчих лазівок, які підвищать кредитні ризики банків та їх вкладників".

УКБС наголошує, що законопроект допускає широке трактування такого поняття, як "кожна особа, що мешкає разом із боржником". На думку експертів, під це поняття можна підвести не лише позичальника - іпотекодавця та членів його родини першого ступеня споріднення (батьків, дітей, подружжя), а й будь-яку особу, у тому числі наймачів (орендарів) за договорами найму (оренди) нерухомого майна.