ua en ru

"Яндекс" в перший день торгів на Московській біржі продав понад 6 млн акцій

За перші дві години торгів акціями "Яндекса" на Московській біржі (Yndx) було укладено понад 160 угод з купівлі паперів, продано більш 6 тис. акцій, обсяг угод перевищив 10 млн руб. (285 тис. дол.) Ціна однієї акції на 12:30 мск становила 1546,8 руб. в порівнянні з 1546,7 руб. на відкритті.

За перші дві години торгів акціями "Яндекса" на Московській біржі (Yndx) було укладено понад 160 угод з купівлі паперів, продано більш 6 тис. акцій, обсяг угод перевищив 10 млн руб. (285 тис. дол.) Ціна однієї акції на 12:30 мск становила 1546,8 руб. в порівнянні з 1546,7 руб. на відкритті.

"Ціна, за якою укладаються угоди з акціями "Яндекса" на Московській біржі, вище на 40%, ніж на вчорашньому закритті NASDAQ, - говорить керівник корпоративного управління корпоративних фінансів ІК "Фінам" Ігор Белясов. - Інвестори виставили досить велику ціну, і максимальні обсяги попиту проходять на верхньому рівні". На його думку, високий попит цілком зрозумілий, так як це паперу IT-сектора, перспективного зараз для інвесторів. "Фінам" є маркетмейкером по акціях "Яндекса".

Акції "Яндекса" класу А пройшли процедуру лістингу на Московській біржі з включенням в котирувальний список А першого рівня. Торги почалися 4 червня. Акції компанії продовжать торгуватися на американській біржі NASDAQ Global Select Market. Лістинг на Московській біржі не став несподіванкою, компанія оголосила про намір зробити його ще в лютому під час презентації результатів 2013 р., але терміни залишалися невідомими.

Аналітики в останніх оглядах обговорюють перспективи включення паперів "Яндекса" в індекс MSCI. Аналітики "ВТБ Капіталу" пишуть, що, оскільки не було додаткового розміщення акцій, шансів на швидке включення в індекс немає, хоча перший шанс потрапити в індекс міг би представитися в серпні, під час чергового перегляду індексу.

Ключовим параметром для включення в індекс є частка акцій у вільному обігу. Щоб акції "Яндекса" були включені в індекс, середньоденний обсяг торгів повинен становити 3,3-4,7 млн дол. в день, пише аналітик "ВТБ Капіталу" Ілля Пітерський. "Малоймовірно, що обсяг торгів акціями "Яндекса" в Москві перевищив 3 млн дол. в день", - відзначає він.

Аналітики Sberbank CIB оцінюють необхідний для включення в розрахункову базу індексу обсяг торгів у 5 млн дол. в день. "Ми вважаємо, що без появи на біржі акцій, що належать нинішнім акціонерам, включення паперів в розрахункову базу в короткостроковій або середньостроковій перспективі малоймовірно", - пишуть вони.

"Ми бачимо, що поточний попит на акції "Яндекса" задовольняється, але великих об'ємів на продаж не виставлено, - говорить старший портфельний керуючий ІК "Капітал" Вадим Біт-Аврагим. - Для того щоб продати папір, потрібно законвертировать папери з американської біржі на Московську біржу. Технічно це дублювання розміщення в Нью-Йорку. Швидше за все, через кілька днів дилери зможуть сформувати пропозицію в цій акції, але технічно ще не все дороблено. "Яндекс" доступний всім учасникам ринку, включаючи пенсійні фонди, так що палітра інвесторів може бути дуже широкою".

"Сьогодні ми спостерігаємо аномальну ситуацію: бачимо велику кількість заявок на купівлю паперу, але не бачимо заявок на продаж, тому що фізично папери ні в кого немає, - зауважує керівник відділу виконання брокерських доручень ІК "Атон" Ярослав Подсеваткін. - Щоб папір з'явилася, необхідно зробити депозитарний переклад".

"Вчора в США на закритті папір коштувала 32,40, а в Москві заявки на купівлю за ціною 43,90, - зазначає він. - Ми не знаємо, хто виставив такі високі заявки, але вважаємо, що така унікальна ситуація триватиме один день, далі папір з'явиться, почнуться угоди. Ми прогнозуємо зростання по паперах "Яндекса", так як вважаємо, що вони можуть залучити пенсійні гроші", - говорить Подсеваткін.