ua en ru

"Укрнафта" вивчає можливість проведення IPO і продажу 20% акцій на Лондонській фондовій біржі

ВАТ "Укрнафта" вивчає можливість проведення IPO на Лондонській фондовій біржі. Про це на прес-конференції заявив директор департаменту газової, нафтової та нафтопереробної політики Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін, передає кореспондент РБК-Україна.
"Питання лістингу на Лондонській фондовій біржі розглядається, але рішення не прийнято, чи буде" Укрнафта "включатися і консолідуватися в "Укртатнафту"... це питання буде прийматися на урядовому рівні", - сказав К. Бородін.
Голова правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко додав, що в даний час оцінку активів "Укртатнафти" проводить аудиторська фірма PricewaterhouseCoopers. За його словами, така оцінка розпочата наприкінці 2010 - початку 2011 р. При цьому, за словами К.Бородіна, оцінка активів не буде завершена до зборів акціонерів "Укрнафти", які заплановані на 25 лютого за ініціативи НАК "Нафтогаз України" для переобрання голови правління.
У свою чергу, голова правління "Укртатнафти" П.Овчаренко повідомив, що розглядається можливість розміщення 20% акцій в Лондоні. При цьому він не уточнив, чи йде мова про "Укрнафті", або про створювану вертикально-інтегровану компанію на її базі. "Те, що продаж 20% - це абсолютно правильне рішення, оскільки, не продавши їх, залишивши тільки приватних акціонерів, буде конфлікт інтересів...буде більш непотоплювана компанія, досить потужна", - сказав П. \Овчаренко. У свою чергу, К.Бородін прогнозує, що розміщення акцій допоможе "Укрнафті" і "Укртатнафті" залучити кошти для збільшення видобутку нафти та її переробки, адже за останні 4 роки видобуток нафти "Укрнафтою" знизилася на 1 млн т, а переробка "Укртатнафтою" впала вдвічі.