ua en ru

"Укрбиржа" планує визначати ціну виконання червневого ф'ючерсу на UX за три останні години торгів

"Українська біржа" планує визначати ціну виконання червневого ф'ючерсу на індекс UX за три останні години торговельної сесії в день экспирации. Такі зміни в зразкову форму ф'ючерсного контракту були затверджені біржовою радою і направлені в НКЦБФР 18 квітня, пише "Комерсант-Україна".

Торговці спочатку вимагали збільшити період розрахунку ціни виконання ф'ючерсного контракту до 1 дня.
"Були різні думки: хто-то наполягав на тому, що необхідно збільшити цей період до одного торгового дня, хтось - до двох годин, хто-то впевнений, що і години було б достатньо, - зазначила член правління "Української біржі" Наталія Слободчикова. - За підсумками обговорення було прийнято оптимальне з нашої точки зору рішення для поточного стану ринку".

У документі наголошується, що він "значно зменшить можливості учасників торгів впливати на ціну виконання ф'ючерсного контракту".

Необхідність внесення змін проявилася після экспирации ф'ючерсу 15 березня. Тоді за годину до закриття сесії один з торговців почав масштабну розпродаж акцій, викликавши на неліквідному ринку падіння індексу на 6%. Продавши перед цим контракти на ф'ючерс, він заробив на те, що контракти виконувалися за ціною нижчою, ніж очікувалося. За оцінками різних інвестиційних компаній, торговець, який викликав продажу, заробив 1-7 млн грн. Наприкінці березня НКЦБФР почала перевірку подій, але її результат поки невідомий.

"Оцінюємо ці зміни як позитивні та актуальні в умовах поточної вкрай низької ліквідності українського фондового ринку", - підкреслив керуючий директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов. За словами директора компанії Astrum Capital Руслана Магомедова, в біржі і торговців буде більше часу для реакції на маніпуляції. "Якщо продавати протягом трьох годин, є високий ризик того, що всі відкотиться назад. Тому таких спекулятивних операцій буде менше", - погоджується партнер ІГ "Універ" Олексій Сухоруков.
Однак повністю можливість масштабних розпродажів плановані зміни не виключать.

"Звичайно ж, втримати ринок на потрібному рівні протягом трьох годин складніше, але реалії показують, що якщо учасник торгів може встановити за певним інструментів потрібну йому ціну, то він зможе утримати ціну не тільки протягом години, але і трьох", - вважає Магомедов. Керуючий директор Gainsfort Оnline Олексій Обруч переконаний, що в ході экспирации 15 червня буде набагато складніше маніпулювати індексом: "Більшість гравців вже знайоме з фокусом: якщо будуть різкі коливання, спекулянти гратимуть врозріз. Багато гравців будуть виходити з близького ф'ючерсу заздалегідь, переводитися в дальній. Принаймні, ми рекомендували це всім клієнтам". Руслан Магомедов нарікає, що в умовах низької ліквідності "навряд чи хтось з торговців захоче протистояти маніпулювання, навіть якщо помітить його на дві години раніше".

Нагадаємо, торги на українському фондовому ринку 15 березня завершилися зниженням індексу "Української біржі" UX на 1,95% - до 1409,95 пунктів різке падіння на біржі сталося в останній час торговельної сесії.