ua en ru

«Український вибір» в Житомирі провів конференцію з питань євразійської економічної інтеграції України

12 грудня 2013 в Житомирі з ініціативи Громадського руху «Український вибір» пройшла міжнародна конференція «Економічні аспекти стратегічного вибору України з питань взаємодії з країнами Митного союзу та ЄС».

Учасники конференції обговорили економічні ризики вибору східного і західного вектора економічної інтеграції України, перспективи завантаження російськими замовленнями виробничих потужностей українських підприємств високотехнологічних галузей, а також особливості регіонального прикордонного співробітництва між Україною, Білоруссю та Росією в ключових галузях економіки.

У конференції взяли участь Володимир Воюш, координатор економічних програм Громадського руху «Український вибір», народний депутат України IV скликання; Олександр Широв, кандидат економічних наук, заступник директора Інституту народногосподарського прогнозування Російської академії наук; Валентин Острожинський, депутат, заступник голови комісії з питань соціально -економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності та середнього і малого бізнесу Житомирської обласної ради, директор Житомирського відділення банку «Київ»; Андрій Анісімов, керівник напрямку Центру інтеграційних досліджень Євразійського банку розвитку (ЄАБР), Володимир Рудий, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансових ринків Національного університету державної податкової служби України; Юрій Кожанков, професор кафедри митного права та логістики Північно -Західного інституту Російської академії народного господарства та державної служби при Президентові РФ, співавтор митного кодексу Митного союзу; Костянтин Солонинко, кандидат економічних наук, професор, завідувач кафедри економічної теорії та загальноекономічної підготовки Житомирського державного технологічного університету; Сергій Муляр, лідер ініціативної групи Громадського руху «Український вибір» у Житомирській області, а також експерти у галузі права, економісти, політологи, громадські та культурні діячі, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

Олександр Широв у своєму виступі зазначив: «Обидві сторони зробили багато помилок у минулому. Але при цьому, коли сьогодні кажуть, що Росія тисне на Україну, що Росія тримає високу ціну на газ, треба розуміти, що протягом як мінімум останніх десяти років Україна представляла для російсько- українського економічного балансу рівняння з великою кількістю невідомих. При цьому ми маємо сформовані коопераційні зв'язки в оборонно -промисловому комплексі, в енергетиці, у транспорті та інших галузях економіки. І ці зв'язки є дуже важливими. Більш того, багато з цих зв'язків є безальтернативними. Ми розуміємо, що остаточного вибору вектора розвитку для України не існує. Звичайно, українська промисловість надлишкова для української економіки. Вона створювалася ще в Радянському Союзі і призначена для набагато більш широких ринків. Є сенс використовувати наявний промисловий потенціал нашої країни , зміцнюючи при цьому українську економіку , і це можна успішно зробити в Митному союзі».

Виступаючи на конференції, Андрій Анісімов розповів присутнім про те, що «Центр інтеграційних досліджень Євразійського банку розвитку спільно з Інститутом світової економіки і міжнародних відносин Російської академії наук провів моніторинг взаємних інвестицій в країнах СНД. У результаті ми побачили, що Росія виступає головним інвестором України, але через невизначеність у питаннях інтеграції ситуація може докорінно змінитися. Підписавши Угоду про асоціацію та припинивши економічне співробітництво з Росією, Україна зазнає колосальних збитків».

Юрій Кожанков нагадав у своєму виступі про такий дієвий інструмент народовладдя, як референдум: «Угода про асоціацію в першу чергу загрожує Україні втратою суверенітету. У Митному союзі потрібна сильна суверенна Україна. Не можна бути у вічному стані «між» , не можна розв'язати це питання через Майдан. І ті процеси, які сьогодні відбуваються в українському суспільстві, я впевнений, завершаться демократичним шляхом - через референдум».

В свою чергу, проаналізувавши всі галузі економіки України та перспективи їх розвитку в разі вибору того чи іншого вектора економічної інтеграції, Володимир Рудий зробив висновок про те , що самі високотехнологічні галузі української економіки зможуть розвиватися при співпраці з Митним союзом, чого не зможе дати підписання Угоди з ЄС. «Занадто швидка інтеграція в ЄС для порівняно слабкої економіки України принесе величезні втрати», - зазначив він.

На завершення конференції Володимир Воюш ще раз нагадав, що «Український вибір» вже провів ряд круглих столів на тему економічних аспектів стратегічного вибору України з питань взаємодії з країнами Митного союзу та ЄС та підкреслив, що завдяки активній роботі руху проблема вибору самого вектора економічної інтеграції та можливі ризики того чи іншого вибору стали широко обговорюватися у суспільстві. «Тепер головне завдання - донести до широких мас економічні аргументи, які допоможуть людям зробити самостійні висновки про те , яким же все таки повинен бути зовнішньоекономічний курс України» , - сказав Володимир Воюш.