ua en ru

"Український вибір": Федералізація - інструмент розвитку України

23 жовтня в Донецьку відбувся круглий стіл «Україна. Різноманіття, а не уніфікація», ініційований громадським рухом «Український вибір». В обговоренні проекту «Українська федерація» взяли участь викладачі донецьких вузів, соціологи, журналісти та представники громадських рухів.

Учасники обговорили економічну ефективність створення української федерації, культурні та етнічні аспекти реформування країни, необхідність децентралізації влади і розвитку регіональних ідентичностей.

Олексій Іванов, керівник Донецької обласної організації «Конгрес громадянської ініціативи «Донбас Молодий», відкриваючи дискусію, зауважив, що абсолютно різні по культурі, мові та релігії люди можуть жити в рамках однієї держави. Тільки ця держава повинна бути федеративною.

У дискусії особливу увагу приділили питанню визначення регіональної ідентичності Донбасу і формування східноукраїнської спільноти в межах географічних і культурних кордонів регіону.

Представник «Українського вибору» Олег Бабанін запропонував змоделювати ситуацію перетворення України на федерацію. «Ми не можемо дозволити собі сміливий експеримент: зробити - і подивитися, що з цього вийде. У внутрішній політиці України ієрархічна система влади абияк працює, але варто подивитися на зовнішню - і стає зрозуміло, що наша країна страхітливо неконкурентоспроможна. Дії чиновників, вихованих в рамках вертикальної структури влади, просто не можуть бути ефективними, ці чиновники не вміють домовлятися і враховувати які-небудь ще інтереси, окрім вузькокорпоративних. Їх ніхто не навчав «дивитися по сторонах». І ніхто не може просто наказати влади бути іншою. Для цього потрібно створити умови», - вважає Олег Бабанін.

«Федералізація - це не просто зміна адміністративно-територіального устрою країни. Це перехід до нової ситуації, коли представники одного регіону повинні домовлятися і з центральною владою, і з сусідніми регіонами, і з жителями. Це - спосіб формування нового мислення, яке здатне зробити Україну конкурентоздатною країною. Саме тому в України немає іншого шляху розвитку, крім федералізації», - упевнений представник «Українського вибору».

Читайте також: Ви є чиновником, який перебуває на утриманні у громадян, - відкритий лист "Українського вибору" Азарову