ua en ru

"Транснефть" припинила поставки дизеля в Україну

Компанія "Транснефть" припинила поставки дизеля через нафтогін "Прикарпатзахідтранс" в Україну і Угорщину через невизначеності з власністю цієї труби.

Компанія "Транснефть" припинила поставки дизеля через нафтогін "Прикарпатзахідтранс" в Україну і Угорщину через невизначеності з власністю цієї труби. Про це повідомив представник компанії Ігор Дьомін.

За його словами, через трубопровід поставляється третину дизеля, споживаного Україною (925 тис. т в 2013 р., план на 2014 р. - 215 тис. т, але реальні поставки можуть бути вище), і 700-750 тис. т - в Угорщину.

На цей трубопровід припадає максимум 25% постачання дизеля в Україну, уточнив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. за його словами, щороку країна споживає 5-5,5 млн т дизеля.

Зазначимо, суперечка з-за труби триває майже 10 років. Генпрокуратура України з 2005 р. доводить, що вона належить Фонду держмайна. У березні 2011 р. Госпсуду Рівненської області визнав правоту України, але "Транснефть" і Росимущество оскаржили це рішення. 25 квітня апеляційна інстанція задовольнила скаргу структур "Транснафти", стверджує Дьомін. Але це рішення може бути оскаржене протягом 20 днів, говорить він.

По спірній трубі поставки дизеля здійснює "Башнефть", координатором напрямку виступає "Лукойл". Представник "Башнафти" відмовився від коментарів, а "Лукойлу" був недоступний. В очікуванні суду в кінці квітня "Транснефть" почала консервацію труби, тому що був ризик, що вона програє справу. В кінці квітня поставки припинилися.