ua en ru

"Святошинський штурм" перетворився на суто кон'юнктурну політичну акцію, - ЗМІ

Штурм і протести біля будівлі Святошинського РВВС Києва недоречно порівнювати зі штурмом міліції в сел. Врадіївка (Миколаївська обл.) З цілого ряду причин. Таку думку висловив оглядач інформаційно-аналітичного порталу Inpress.ua Ігор Лєсєв.

«Тренд останніх днів - заклики до розгону правоохоронних органів з обов'язковим штурмом райвідділів міліції - докотився і до столиці. Щоправда, з «Врадіївський штурмом» аналогії в даному випадку проводити абсолютно недоречно з цілого ряду причин», - відзначив оглядач.

По-перше, зазначив він, у Врадіївці згвалтували і спробували вбити жінку, в той час як у Києві, нібито, вдарили дівчину при досить неоднозначній ситуації.

По-друге, пише Лєсєв, «навіть якщо погодитися з тезою, що «українські менти - кАзли», а «ринкові торговці - хороші люди», існує один юридичний казус - «кАзли»намагалися розігнати «хороших людей», які вели несанкціоновану торгівлю ».

«Це зовсім не виправдовує негідника у міліцейській формі, який вдарив дівчину. Однак треба відокремлювати «мух від котлет». Вимоги (морально законні) покарати конкретного міліціонера і узагальнені вимоги торговців ринку «Шлях» знаходяться в принципово різних площинах», - зазначив оглядач.

По-третє, на думку автора, «у Врадіївці штурм райвідділу здійснювався силами громадян району незалежно від їх політичних, мовних, релігійних та інших орієнтацій. Іншими словами, у Врадіївці стався стихійний народний бунт».

Лєсєв впевнений, що «святошинський штурм» перетворився на суто кон'юнктурну політичну акцію, де на перший план вийшов не так факт нанесення міліціонером тілесного ушкодження дівчині, скільки «мовна тема». «Міліціонер, зі слів постраждалої дівчини (до речі, уродженки Волині, що в світлі роздутого мовного питання має певне значення), завдав їй удару після того, як вона зробила йому зауваження, що той говорить не державною мовою. Адже ситуація морально слизька і з боку постраждалої дівчини і чимось нагадує випадок з одеським даішником і його нетлінкою про «телячу мову»», - написав Лесева.

Даішника, йдеться в статті, тоді звільнили, але мало хто звернув уваги, що водій зупиненого автомобіля першим почав розмовляти російською мовою.

«Але найголовніше - суть конфлікту і на ринку «Шлях», і на зазначеному відео не в тому, якою мовою міліціонери розмовляють, а в тому, що ймовірні правопорушники переносять акценти конфлікту в принципово іншу площину. Це все одно, що шкільний вчитель запитає учня, чому той не вивчив урок, а учень у відповідь піде скаржитися батькам і директору, що вчитель з ним розмовляє не тим тоном», - резюмував Лєсєв.