ua en ru

"Свобода" вимагає від "Батьківщини" перевірити інформацію про подвійне громадянство Корнацького

Партія "Свобода" вимагає від партнерів по опозиції - партії "Батьківщина" - ретельно розслідувати інформацію по наявності російського паспорта у бізнесмена Аркадія Корнацького, що претендує на участь у виборах по 132 округу в Миколаївській області в якості опозиційного кандидата. Про це заявив депутат Верховної Ради від "Свободи" Юрій Михальчишин.

"Нам складно коментувати інформацію з подвійним громадянством Корнацького. Це не наша відповідальність, але це відповідальність "Батьківщини" точно. Тому всередині партії вони повинні зробити все, щоб перевірити, чи є у нього російське громадянство. Це порушення закону України. Це питання честі "Батьківщини", - сказав він.

"Ми зі свого боку зробимо все, щоб не допустити, щоб людина з російським громадянством брав участь у виборах", - пообіцяв соратник Михальчишин.

Інакше оцінюють можливість появи Корнацького у Верховній Раді депутати Держдуми Росії.

"Я народився і виріс в Україні, але це мені не заважало мені балотуватися в Державну Думу по мажоритарному округу в Московській області: Я думаю, політик, який жив у Росії, розуміє Росію і прийняв українське громадянство, йому це теж буде допомагати в роботі зближення", - сказав заступник голови комітету Держдуми у справах співвітчизників Дмитро Саблініз фракції "Єдина Росія".

Аркадій Корнацький балотувався в 1999 р. до Державної Думи РФ від блоку Лужкова-Примакова "Вітчизна-Вся Росія". Як відомо, мер Москви Юрій Лужков виступав за повернення Криму до складу РФ. У список кандидатів до Держдуми від партії Лужкова, як повідомляли ЗМІ, Корнацького рекомендував кадровий розвідник Євген Примаков. У ЗМІ опубліковано інформацію про те, що після переїзду на Україну і прийняття в 2005 р. українського громадянства Аркадій Корнацький не відмовився від громадянства Росії.

Сам Аркадій Корнацький намагається спростувати інформацію про своє подвійне громадянство, посилаючись на нібито написане ним в 2006 р. заяву про вихід з російського громадянства. При цьому він відмовляється надати офіційну довідку з ФМС Росії про відсутність у нього подвійного громадянства, що могло б офіційно підтвердити його слова.