ua en ru

"Свобода" закликала Фюле посприяти визнанню в ЄС Голодомору геноцидом

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" закликало сьогодні єврокомісара з питань розширення і європейської політики сусідства Штефана Фюле, який перебуває в Україні, посприяти визнанню в ЄС Голодомору 1932-33 років геноцидом української нації. Про це повідомляє прес-служба партії.

Як заявив на зустрічі народних депутатів із єврокомісаром заступник голови партії Андрій Мохник, частина країн Євросоюзу вже визнала Голодомор геноцидом, а тепер партія просить сприяння Європейського Союзу в тому, щоб усі країни ЄС пішли на таке визнання і засудили цей злочин.

В Україні Голодомор 1932-33 років офіційно визнаний актом геноциду українського народу - закон про це ухвалила 2006 року Верховна Рада.

На початку 1930-х років значні території тодішнього СРСР тяжко потерпіли від голоду через сильні неврожаї, натомість саме в Україні й Кубані, де більшість населення тоді становили українці, голод був у ті часи влаштований радянською владою штучно. Також є дані, що такий самий штучний голод був тоді ж створений у Казахстані.

Читайте також: Штефан Фюле в Києві - одночасна інтеграція України з ЄС та іншими об'єднаннями неможлива