ua en ru

"Свобода" пропонує вилучити з документів і підручників термін "Велика Вітчизняна війна"

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект постанови № 2231а "Про вилучення терміну "Велика Вітчизняна війна" з нормативно-правових актів України та навчальної літератури як такого, що спотворює історичну правду". Проект постанови ініційований народними депутатами від "Свободи" Іриною Фаріон та Юрієм Михальчишин, текст проекту постанови розміщено на офіційному сайті ВР.

Згідно з проектом постанови, пропонується вважати термін "Велика Вітчизняна війна" таким, що не відповідає історичній правді, суперечить європейським підходам до оцінки Другої світової війни, провокує непорозуміння і конфлікти в українському суспільстві.

"Метою прийняття даного проекту постанови є забезпечення правильного і об'єктивного трактування історії України, утвердження історичної справедливості, збереження пам'яті про боротьбу за незалежність України проти всіх окупаційних режимів", - йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови.

Кабінету міністрів України, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування пропонується рекомендувати вилучити термін "Велика Вітчизняна війна" з нормативно-правових актів, а Міністерству освіти і науки України - з навчальної літератури для середніх загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів.