ua en ru

"Софія Київська" не буде виключена зі списку ЮНЕСКО, - М.Кулиняк

Заповідник "Софія Київська" не буде виключений зі списку ЮНЕСКО. Про це під час засідання громадської гуманітарної ради заявив міністр культури і туризму Михайло Кулиняк, передає кореспондент РБК-Україна.
Міністр наголосив, що побоювання в окремих діячів стосовно виключення національного заповідника зі списку ЮНЕСКО є безпідставними.
"Ми вже розпочали план організації території "Софії Київської", в якому буде чітко визначено режим використання буферної зони і прилеглих територій. Це дозволить зняти суспільну напругу у цьому питанні, впорядкувати проведення робіт, збереження реставрації та реконструкції існуючої історичної забудови. Територія буферної охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору має площу 111 га", - сказав М.Кулиняк.
Міністр також додав, що на сьогодні будівництво в межах буферної зони "Софії Київської" проводиться за однією адресою: вул. Олеся Гончара. "Відповідно до наших міжнародних зобов'язань, комітет всесвітньої спадщини був проінформований про наміри здійснювати це будівництво. Оскільки основним проблемним питанням, пов'язаним з будівництвом по вул. О.Гончара і його можливий вплив на збереження "Софії" як українського об'єкта всесвітньої спадщини, Мінкультури спільно з Національною комісією у справах ЮНЕСКО досягли домовленості з фірмою-забудовником щодо зменшення висоти об'єкта та коригування проекту в частині архітектурного вирішення фасадів відповідно до рекомендацій міжнародних експертів. Проте, сама проектна документація міністерством ще не погоджена," - зазначив М.Кулиняк.