ua en ru

"Шахтар" розгромив "Зорю", а "Металіст" обіграв "Карпати"

Донецкий "Шахтер" очень негостеприимно повелся с луганской "Зарей", обыграв гостей 4:0. Запорожский "Металлург" не смог обыграть донецких коллег - 0:0. И харьковский "Металлист" обыграл дома "Карпаты" 2:1.

Донецький "Шахтар" дуже негостинно повівся з луганською "Зорею", обігравши гостей 4:0. Запорізький "Металург" не зміг обіграти донецьких колег - 0:0. І харківський "Металіст" обіграв вдома "Карпати" 2:1.

Металург З - Металург Д 0:0

Склад запоріжців в останніх турах стабілізувався. Цього разу можна відзначити вихід на поле з перших хвилин Олексія Годіна. У донеччан лазарет поступово порожніє, і Сєргєй Ташуєв має вже пристойний вибір виконавців. Гості, як завжди, кинулись одразу в атаку, але нічого суттєвого не досягли, та й тривав такий відрізок зовсім недовго. Одну з більш пізніх контратак міг завершити Джуніор Мораєс, однак Максим Старцев на виході підстрахував захисників - щоправда, ціною здоров'я, і змушений був залишити поле. Господарі доволі швидко згадали про своє скрутне турнірне становище і до перерви цілком могли не лише відкривати рахунок, а й робити його переконливим на свою користь. Активніше за інших виглядав Руслан Платон, а по мірі можливостей йому допомагали Юрій Штурко, Євген Опанасенко та Годін.

Друга половина зустрічі проходила під диктовку запоріжців, однак їхній суперник хотів взяти максимум очок за допомогою якості, а не кількості створених моментів. І донеччани були до успіху не менш близькі за опонента. Джуніор Мораєс та В'ячеслав Чечер пробивали з вигідних позицій, однак Лібора Грдлічку не переграли. Незадовго до завершення поєдинку після кутового Джордже Лазіч переправив м'яч у сітку, та арбітр зустрічі Віталій Романов після консультацій з помічниками відмінив взяття воріт. Господарі мали забивати стовідсотковий епізод, коли Юрій Штурко перехопив скидку від Миколи Морозюка на голкіпера, пробивав з гострого кута вже у порожні ворота. Проте зробив це занадто слабко. Попрацював Олександр Бандура і після дальніх спроб. Зрештою нічию можна вважати більш-менш справедливим підсумком, але, за великим рахунком, вона не влаштувала жодну зі сторін.

Шахтар - Зоря 4:0
Голи:
Степаненко, 14, Бернард, 19. Феррейра, 22, 51

Мірча Луческу поміняв у стартовому складі одразу 8 футболістів з числа тих, що програли посеред тижня у Німеччині. І спраглі за грою виконавці вже за стартову чверть поєдинку буквально зім'яли захисні порядки гостей. Між тим, «Зоря» до початку звітної гри не пропускала 305 хвилин. Поліпшувати цей показник підопічні Юрія Вернидуба зуміли лише 13 хвилин, після чого головні герої цього дня взялись за справу. Тими, хто забезпечив суттєву перевагу партнерам, можна назвати Бернарда та Даріо Срну. Перший з них спочатку з лівого флангу віддав передачу на Тарас Степаненка, який низом метрів з 8-ми не промахнувся. Потім бразилець вже відгукнувся на дальнє закидання від капітана, проявив швидкісні дані та влучність, коли забив рикошетом від стійки воріт.

Не дали перевести луганцям подих господарі, як забили втретє. Знову Срна додав результативну передачу, тільки тепер від бокової лінії та верхом: Факундо Феррейра головою пробив без шансів для голкіпера - 3:0. Пристрасті першого тайму на цьому заспокоїлись, якщо не рахувати кілька грубих порушень правил, одне з яких призвело до заміни Алекса Тейшейри. Після перерви донеччани дали зрозуміти, що їхній потенціал залишився далеко не розкритими, коли забили ще один м'яч, а потім трохи знизили швидкості і зменшили концентрацію під час завершення наступних гольових нагод. А оформив гольовий «дубль» та встановив остаточний рахунок Феррейра. Після втрати «Зорею» м'яча партнери вивели його на зручну позицію, і нападник ефектно навісом обвів Кршевана Сантіні.

Металіст - Карпати 2:1
Голи:
Гомес, 13, Соса, 20 - Бартулович, 72

Харків'яни змушені були проводити гру без Мирона Маркевича. Головний тренер за кілька днів до поєдинку отримав травму у матчі ветеранів, після чого переніс хірургічне втручання. Під керівництвом Ігоря Рахаєва «Металіст» постав злагодженою, зарядженою на успіх командою, яку вперед підганяла втрата очок тиждень тому. «Карпати» також обрали атакувальну модель гри, однак попервах вона себе не виправдала. Господарі раз-по-раз користувались вільними зонами на половині поля суперника і пробивали здалеку. Двічі подібні спроби і стали вирішальними у зустрічі. Спочатку Алехандро Гомез пройшов самотужки півполя, обігрався з Хосе Соса і забив перший свій гол в офіційних іграх за нову команду. Згодом Марко Девіч віддав пас трохи назад, і тепер вже Соса поклав на газон кількох супротивників та подвоїв перевагу - 2:0.

До перерви «Металіст» не зупинявся, але збільшити відрив не зумів. Початок другої 45-хвилинки обіцяв продовження тієї ж самої картини, але після чергового пасу від Соса наодинці з Олександром Ільющенковим опинився Девіч і не зумів переграти голкіпера. Потім з «Карпатами» сталось дивне переродження, вони перейшли у наступ, у них багато що стало виходити, а харків'яни, навпаки обмежувались лише неточними спробами. Загострив до межі напругу ще один дальній удар. Тепер подібне вміння продемонстрував Младен Бартуловіч - 2:1. Невідомо, як би завершилась зустріч, якби не вилучення того ж Бартуловіча, який спочатку грубо зіграв проти Павла Ксьонза, а на додачу щось сказав Віталію Годуляну. У меншості гості ліквідувати відставання не зуміли.

Використані матеріали УПЛ