ua en ru

"Шахтар" втратив очки в дербі, а "Зоря" обіграла "Волинь"

Донецьке дербі рідко приносить несподіваний результат, але сьогодні був саме такий день - рахунок 2:2 в матчі "Металурга" і "Шахтаря" явно ніхто не чекав. А дубль Болі приніс перемогу "Зорі" над "Волинню".

Донецьке дербі рідко приносить несподіваний результат, але сьогодні був саме такий день - рахунок 2:2 в матчі "Металурга" і "Шахтаря" явно ніхто не чекав. А дубль Болі приніс перемогу "Зорі" над "Волинню".

Металург Д - Шахтар 2:2
Голи:
Ракицький, 24 (у свої ворота), Мораєс, 51 - Тейшейра, 54, Едуардо, 82

Заздалегідь було невідомо, як гратиме новачок тренерського корпусу України Сєргєй Ташуєв проти гранда, адже для нього це було перше подібне випробування. Розпочали номінальні господарі обережно. «Шахтар» часто загрожував чужим воротам, однак робив це без належної концентрації. Потім «Металург» також засвоївся на полі і все частіше переходив на чужу половину поля, причому кожного разу прагнув завершити ударом свою атаку. Тому ймовірний гол вже не міг виглядати несподіваним. І зусилля Джуніора Мораєса, а також Сергія Болбата не минулись марно. Простріл останнього на Джордже Лазіча перервав Ярослав Ракіцький, таким чином вивівши суперника уперед. Ця подія трохи примусила розгубитись «гірників», і Лазіч з Болбатом цілком могли збільшувати перевагу, та їхнім ударам не вистачило потужності. Гості ледь не вирівняли становище у компенсований час, коли прохід Тайсона завершував Дуглас Коста: Олександр Бандура виявився напоготові, після чого суперники направились до роздягалень.

Не менш цікавим вийшов і другий тайм дербі. Мірча Луческу кинув у бій Ілсіньо та Едуардо, і останній став доволі помітною фігурою на полі. Але спочатку «Металург» забив удруге. У Гєоргія Зотова вийшла відмінна передача через півполя у напрямку Мораєса, який заволодів м'ячем, тактично переграв Ярослава Ракіцького і навісом через Андрія Пятова завершив атаку - 2:0. Щоправда, «Шахтар» одразу повернув мінімальне відставання. Заслуга у цьому практично повністю належить Алексу Тейшейрі. Він на фланзі обіграв Вячеслава Чечера, віддав під удар Тайсону, а сам на добиванні підкараулив м'яч - 2:1. Коли до завершення поєдинку залишалось менше 10-ти хвилин, Бандура, який здійснив багато маленьких та великих подвигів, все ж пропустив ще раз. Тепер «Шахтар» забив знову після проходу лівим краєм, тільки від В'ячеслава Шевчука - Едуардо на лінії воротарського майданчику проявив вміння завершувати атаки. Потім було багато нагод гостей вирвати вольову перемогу, але все ж найкращий шанс мав «Металург». Даніель за хвилину до фінального свистка обіграв захисників вийшов сам на сам, але Фортуна від нього відвернулась. Це лише третя нічия у донецькому дербі, тоді як «металурги» у Чемпіонаті України ще не перемагали земляків.

Зоря - Волинь 2:0
Голи:
Болю, 72, 81

Здавалось, більше проблемних місць у команді має «Волинь». Але Віталій Кварцяний навіть дозволив собі залишити у запасі звичного капітана Сергія Сімініна, а дискваліфікованого Шумахера замінив Дмитром Козьбаном, і саме йому вдалось стати автором найнебезпечнішого моменту до перерви, коли нападник головою не влучив у ціль після навісу Рамона Лопеса. «Зоря» виставила досить атакувальний склад. Втім, Даніло дещо загубився на футбольному полі, Джаба Ліпартія з Дмитром Хомченовським були не такі ефективні, як завжди. А от Яннік Болі постійно перебував у центрі уваги, однак практично без користі для команди, тоді як індивідуальні дії француза приводили винятково до втрат м'яча.

Не багато гольових нагод виникало і після перерви. Значно частіше арбітр фіксував дрібні порушення правила, що не давало підтримувати високий темп і більше допомагало гостям. Але тиск на їхні ворота поступово зростав. Ерік Матуку спочатку ледь не засмутив партнерів автоголом, та після його удару по своїх воротах голкіпера підстрахувала поперечина. А потім ті, хто до цього були старанними, але неефективними, створили перший м'яч «Зорі». Підступний удар Хомченовського Віталій Неділько відбив перед собою, чим миттєво скористався Болі - 1:0. Він же згодом і встановив підсумкові цифри, забивши після контратаки з середньої відстані, а взяли у комбінації участь половина гравців луганців. Господарі після цього успіху до початку решти матчів туру стрибнули з 10-го місця на 7-е.

Використані матеріали УПЛ