ua en ru

"Самопоміч" висловила готовність негайно вступити в переговори по створенню коаліції

"Самопоміч" висловила готовність негайно вступити в переговори по створенню коаліції Джерело фото:sq.com.ua
Політична партія "Самопоміч" озвучила готовність приступити до переговорів щодо формування коаліції.

Політична партія "Самопоміч" озвучила готовність приступити до переговорів щодо формування коаліції. Про це йдеться в заяві політичної партії.

"Самопоміч" також закликала інші проукраїнські партії негайно приступити до переговорів і почати цей процес не пізніше 30 жовтня. У заяві йдеться, що "Самопоміч" вже визначила своїх делегатів для цих переговорів.

У заяві також озвучені ключові принципи формування коаліції, яких буде дотримуватися політична партія під час переговорів. Так, "Самопоміч" вважає, що процес формування коаліції має відбуватися виключно в межах і порядку, встановлених Конституцією України. До формування коаліції повинні бути приєднані виключно депутатські фракції у парламенті, а мета і завдання коаліції жодним чином не може обмежувати повноваження депутатів у законодавчому процесі.

Також "Самопоміч" наполягає на публічності процесу формування коаліції, обговорення кандидатур на посади міністрів і керівників інших органів виконавчої влади.

Крім цього, партія виступає за рівність всіх учасників коаліції. Так, на думку представників "Самопомичи", текст коаліційної угоди має бути спільним продуктом учасників коаліції, а в керівних органах коаліції учасники коаліції повинні мати рівне представництво. Також учасники коаліції повинні мати право вето щодо окремих питань.

Також у заяві партії йдеться, що коаліційна угода має включати конкретні заходи по кожному напряму реформ і базуватися на передвиборних програмах політичних сил.

"Головним принципом формування уряду є професіоналізм, а не квотний принцип. Прем'єр-міністр повинен бути персонально відповідальним за формування уряду і його діяльність уряду", - йдеться в заяві.

Крім цього "Самопоміч" вважає неприйнятним участь у коаліції депутатів, які голосували за "закони 16 січня".

Нагадаємо, сьогодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, "Самопоміч" Андрія Садового та Радикальну партію Олега Ляшка приєднатися до коаліції.