ua en ru

"Роснефть" має намір придбати Одеський НПЗ, - джерела

Державна компанія Росії "Роснефть" має намір придбати у "ВТБ Банку" ПАТ "Одеський нафтопереробний завод", що належить групі ВЕТЕК (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія) Сергія Курченка.

Державна компанія Росії "Роснефть" має намір придбати у "ВТБ Банку" ПАТ "Одеський нафтопереробний завод", що належить групі ВЕТЕК (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія) Сергія Курченка. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна", посилаючись на джерела в банку.

ВЕТЕК має заборгованість за танкерні постачання нафти перед "Лукойлом" і "Роснефтю".

При цьому джерела повідомляють, що Сергій Курченко зустрічався з главою "Роснефті" Ігорем Сечіним минулого тижня, домовившись про перехід Одеського НПЗ під контроль держкомпанії. При цьому очікується, що угода буде зарахована як погашення боргу.

У "Роснефти" і ВТБ від коментарів відмовилися.

Зазначимо, Одеський НПЗ був зупинений 25 лютого, майже весь топ-менеджмент розпущений, на підприємстві розпочата перевірка за підозрою в контрабанді нафтопродуктів.

При цьому завод вирішив надати своє рухоме і в іпотеку нерухоме майно ВАТ "Банк ВТБ" в якості забезпечення кредитів, виданих банком на адресу Swisspro Capital Ltd і пов'язаних з цією компанією осіб.

ВЕТЕК офіційно належить 28-річному бізнесмену Сергію Курченку. Група володіє мережею бензинових і газових заправок в Україні та Німеччині. У березні ВЕТЕК домовилася про купівлю Одеського НПЗ "Лукойлу" за 250 млн дол., а також продовжує переговори про купівлю Лисичанського НПЗ (належить підконтрольної "Роснефти" ТНК-ВР).

Нагадаємо, що на початку березня російське ВАТ "Лукойл" продало 99,6% акцій НПЗ групі ВЕТЕК. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що з запуском заводу з'являється можливість почати відновлення обсягів вітчизняної нафтопереробки до 1 млн т на місяць. Адже в 2012 р., після зупинки Лисичанського НПЗ, переробка впала до небувало низького рівня: в 2012 році вона склала 4,57 млн т, а ринок палива виявився більш ніж на 70% заповнений імпортними нафтопродуктами.