ua en ru

"Репортери без кордонів" засуджують затримання журналістів в Україні

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" констатує, що почастішали випадки нападу на представників ЗМІ в Україні.

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" констатує, що почастішали випадки нападу на представників ЗМІ в Україні. Про це йдеться в прес-релізі, поширеному в четвер, 22 травня, прес-службою організації, повідомляє Deutsche Welle.

Зазначається, що збройні загони проросійських сепаратистів викрадають журналістів, щоб змусити їх замовкнути або вимагати викуп за їх звільнення. Радикальні українські націоналісти закликають своїх прихильників до подібних же дій, а українська армія то і справа затримує російських журналістів, яких потім офіційна сторона виставляє в ролі терористів.

"Страшно спостерігати, як журналісти в Україні виявляються між двома фронтами і стають заручниками політичних інтересів", - заявив глава "Репортерів без кордонів" Кристіан Мір (Christian Mihr).

"Тортури і викрадення журналістів в серці Європи", про які ми змушені говорити, "свідчать про ступінь політичного здичавіння", підкреслив він.

У той час як міжнародне увага прикута до подій на сході України, ситуація в Криму, як і раніше, залишається небезпечною для представників ЗМІ, мовиться в прес-релізі "Репортерів без кордонів".

Так у 70-ту річницю депортації кримських татар, 18 травня, так звана "самооборона Криму" затримала в Сімферополі шістьох представників ЗМІ, яких кілька годин допитували співробітники російських служб безпеки. У понеділок, 19 травня, в Сімферополі було скоєно напад на кореспондента російського телеканалу "Дождь" Петра Рузавина, наголошується в документі.

Всього в Україні з початку року зафіксовано 218 випадків нападів на працівників ЗМІ. Тільки в період з 10 по 16 травня виявлено десять таких випадків, стверджують "Репортери без кордонів".