ua en ru

"Наша Україна" просить суд скасувати рішення ЦВК про затвердження кандидатур в окружкоми від фракції НУНС

Політична партія "Наша Україна" подала позов до Київського адміністративного апеляційного суду з проханням скасувати положення постанови Центральної виборчої комісії (ЦВК) №604, якими затверджено список кандидатур до окружних виборчих комісій, поданий фракцією блоку "Наша Україна - Народна самооборона", складений без врахування квоти власне партії "Наша Україна". Про це передає прес-служба "Нашої України".

Розгляд позову "Нашої України" до ЦВК та голови фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Миколи Мартиненка відбудеться сьогодні, 30 серпня з 17:00. Представляти інтереси "Нашої України" будуть повноважні представники Юрій Зіневич та Володимир Шпакович.

"Задовольнити позов повністю шляхом скасування постанови Центральної виборчої комісії від 26 серпня 2012 р. № 604 "Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 р." у частині подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій від депутатської фракції блоку "Наша Україна - народна самооборона": "Народний Союз Наша Україна", політична партія "Вперед, Україно", Народний Рух України, Українська Народна Партія, Українська республіканська партія "Собор", Партія Християнсько-Демократичний Союз, Європейська партія України, громадянська партія "ПОРА", Партія захисників Вітчизни", - йдеться у позовних вимогах.

Партія "Наша Україна" вважає постанову ЦВК неправомірною та ухваленою з порушеннями Конституції та законів через порядок подання кандидатур від фракції "Наша Україна - Народна самооборона".

Зокрема, 21 серпня 2012 р. на адресу Миколи Мартиненка був направлений лист від політичної партії "Наша Україна" з проханням враховувати квоту партії при формуванні списку кандидатур до складу окружних виборчих комісій. При цьому "Наша Україна" посилалася на положення угоди про утворення виборчого блоку від 2 серпня 2007 р. Відповіді від Миколи Мартиненка не надійшло.

"При поданні до Центральної виборчої комісії списку кандидатур до складу окружних виборчих комісій голова депутатської фракції у Верховній Раді України блоку "Наша Україна - Народна самооборона" Мартиненко Микола Володимирович мав погодити кандидатури до складу окружних виборчих комісій з політичною партією "Наша Україна", що є основною політичною силою, що створила та привела виборчий блок "Наша Україна - народна самооборона" до Верховної Ради України", - йдеться у позові.

Таким чином, "Наша Україна" вважає, що при поданні до ЦВК списку кандидатур до складу окружних виборчих комісій від блоку "Наша Україна - народна самооборона" були допущені порушення, що призвели до ухвалення оскаржуваної постанови ЦВК всупереч вимогам частини 2 ст. 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", частини 4 ст. 3, ч.2 ст. 27, п.4 прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про вибори народних депутатів України".

Внаслідок таких дій "Нашу Україну" було позбавлено можливості реалізувати свої права як суб'єкта виборчого процесу.
"Слід вважати, що позивач - політична партія "Наша Україна" списку кандидатур до складу окружних виборчих комісій у спосіб визначений Законом України "Про вибори народних депутатів України" не подавала, а списки, що були подані від блоку "Наша Україна - народна самооборона" складені та подані з порушенням вимог законодавства України", - йдеться у позовній заяві.

"Наша Україна" також повідомляла суд про те, що не мала можливості отримати інформацію про обставини складання списку кандидатур до складу окружних виборчих комісій від фракції блоку "Наша Україна - народна самооборона". У відповідь на звернення від партії суд зобов'язав фракцію та її голову надати до 16:00 30 серпня порядок денний засідання фракції блоку "Наша Україна - народна самооборона" щодо висування списку кандидатур до складу окружних виборчих комісій та повний текст протоколу засідань фракції.

Нагадаємо, вчора, 29 серпня, ВО "Свобода" подала позов до Київського адміністративного апеляційного суду з вимогою визнати недійсною постанову ЦВК № 604 про утворення окружних виборчих комісій по виборах народних депутатів України, в результаті якої до складу окружкомів не були включені представники ВО "Свобода".