ua en ru

"Нафтогаз" поступився "УкрГаз-Енерго" Дмитру Фірташу і "Газпрому"

В Єдиному держреєстрі судових рішень 4 жовтня було опубліковано постанову Вищого господарського суду від 27 вересня про виведення НАК "Нафтогаз України" зі складу засновників "УкрГаз-Енерго" (УГЕ). Таким чином, суд відхилив касацію "Нафтогазу" і Кабінету міністрів на рішення Київського апеляційного господарського суду від 30 червня. У матеріалах справи говориться, що "Нафтогаз" допустив порушення при узгодженні своєї участі у створенні СП, повідомляє видання "Комерсант-Україна".
Нагадаємо, рішення суду було прийнято на підставі доказів самої НАК. Справа в тому, що в 2008 р. з ініціативи Юлії Тимошенко, яка обіймала посаду прем'єр-міністра, "Нафтогаз" зажадав ліквідувати УГЕ, оскільки участь монополії в СП не було погоджено з Міненерго. 1 жовтня 2008 р. Господарський суд Києва ухвалив рішення про ліквідацію УГЕ, але воно було опротестовано в касаційній інстанції. Тепер же суд визнав необхідним прибрати з числа засновників УГЕ лише "Нафтогаз", і єдиним власником СП стала RosUkrEnergo.
"УкрГаз-Енерго" була створена в лютому 2006 р. як посередник при продажу імпортного газу на внутрішньому ринку України. Її акціонерами на паритетних засадах були "Нафтогаз" і RosUkrEnergo (50% належить "Газпрому", 50% - підприємцеві Дмитру Фірташу). У березні 2008 р. з ініціативи Юлії Тимошенко УГЕ припинила роботу на внутрішньому ринку газу. На той момент компанія володіла 6 млрд кубометрів газу, які пізніше були повернуті їй в судовому порядку.
У прес-службі Міненерго, "Нафтогазу" і "Газпрому" ситуацію не коментують. Високопоставлене джерело видання в міністерстві пояснило, що зараз оперативний контроль над УГЕ на паритетних засадах здійснюють представники "Газпрому" і підприємця Дмитра Фірташа. Джерело в "Газпромі" у свою чергу пояснило, що якщо чинні газові договори будуть переглянуті, монополія має намір відновити постачання газу українським споживачам безпосередньо через УГЕ. "Поки по угодах від 19 січня 2009 р. ми можемо поставляти паливо виключно через "Нафтогаз",- відзначають в "Газпромі".- У разі ліквідації НАК або підписання нового договору, на якому наполягає український уряд, ми не плануємо вказувати в ньому монопольне право НАК на імпорт російського газу. І, відповідно, почнемо поставляти його і УГЕ". У російській монополії нагадують, що Україна скасувала монополію "Нафтогазу" на розмитнення імпортного газу. Відповідна постанова Кабміну у квітні була прийнято в рамках закону про реформування ринку газу і домовленостей між Єврокомісією та Україною.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима зазначає, що намір "Газпрому" поставляти газ через власну "дочку" відповідає стратегії компанії з максимального контролю над продажем свого палива. "Одна з основних цілей монополії - продаж безпосередньо споживачам газу. Саме тому "Газпром" за останні три роки збільшив свою частку на роздрібному газовому ринку країн Євросоюзу з 8% до 17%",- відзначає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик. "Отримання контролю над УГЕ - це тільки перший етап, якщо "Газпром" почне видобувати газ в Україні, а в майбутньому ще й отримає контроль над "Укргазвидобування", купивши частину компанії в ході IPO, то російська компанія може розраховувати якщо не на монополію, то, принаймні, на контроль над українським роздрібним ринком газу",- говорить член парламентського комітету з ПЕК Сергій Пашинський.