ua en ru

"Нафтогаз" вважає рішення Кабміну щодо тарифів на транзит газу зміцнючим позицію України в переговорах з "Газпромом"

НАК "Нафтогаз" вважає, що прийняття Кабінетом міністрів України постанови щодо врегулювання тарифів на транспортування газу буде зміцнювати позицію України в переговорах з ВАТ "Газпром".

НАК "Нафтогаз" вважає, що прийняття Кабінетом міністрів України постанови щодо врегулювання тарифів на транспортування газу буде зміцнювати позицію України в переговорах з ВАТ "Газпром". Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАК.

"Прийняття такої Постанови КМУ дозволить зміцнити українську позицію в переговорному процесі з ВАТ "Газпром" та привести договірні відносини з транзиту газу у відповідність з нормами Третього енергетичного пакета ЄС, імплементувати який Україна повинна до 1 січня 2015 р. Таке рішення повністю відповідає правилам Європейського енергетичного співтовариства, до якого Україна приєдналася у 2011 р.", - йдеться в повідомленні.

Постановою Кабміну від 3 вересня 2014 р. № 510 "Про вдосконалення державної політики у сфері регулювання діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами територією України" запроваджується державне регулювання у сфері транспортування газу по території України. Крім того, передбачається затвердження Тимчасового порядку формування тарифів на транспортування газу на основі тарифної системи "вхід/вихід" для точок входу і виходу газу, розташованих на державному кордоні України.

Тимчасовим порядком передбачено встановлення тарифів на транспортування газу територією України на період з 1 листопада по 31 грудня 2014 р. Зазначені тарифи встановлюються в доларах США. При цьому замовники послуг будуть здійснювати оплату за тарифами для точок входу і виходу газу і окремо будуть компенсувати обсяги природного газу на виробничо-технологічні витрати газотранспортному підприємству.

Також, на думку "Нафтогазу", прийняття цієї постанови дозволить сформувати конкурентоспроможний ринок газу, здійснювати ефективну експлуатацію газотранспортної системи України та її подальший розвиток інтеграції національного ринку природного газу в ринок Європейського Союзу.

Нагадаємо, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, Україну влаштовує дата тристоронніх газових переговорів у форматі Україна - Європейська Комісія - Росія, призначена на 21 жовтня 2014 р.