ua en ru

"Нафтогаз" вирішив продавати природний газ споживачам, перебравши на себе функції ДК "Газ України"

Апарат НАК "Нафтогаз України" переукладає договори з облгазами і підприємствами ТКЕ на постачання газу і тепла в опалювальному сезоні 2011-2012 років. Таке рішення правління "Нафтогазу" прийняло на своєму засіданні ще 26 серпня 2011 року, пише "Дзеркало тижня. Україна".
Редакція газети має в своєму розпорядженні засекречену копію протоколу №164 засідання правління "Нафтогазу України", в якому заступник голови правління компанії Генадій Юр'єв аргументував "доцільність передачі функцій з реалізації природного газу від ДК "Газ України" до НАК "Нафтогаз України".
Доповідач, зокрема, зазначає, що на сьогодні ДК "Газ України" виступає в ролі посередника при передачі газу газорозподільним підприємствам для реалізації населенню і бюджетним організаціям. Таким чином, передача функцій реалізації природного газу до апарату НАК "Нафтогаз України" дозволить уникнути дублювання функцій, а також значно поліпшить платіжну дисципліну за реалізований природний газ.
Окремо Юр'єв звернув увагу на той факт, що розрахунки за реалізований "Нафтогазом" природний газ значно кращі, ніж розрахунки з ДК "Газ України". Наприклад, заборгованість підприємств з газопостачання та газифікації перед ДК "Газ України" за газ, реалізований тільки для промислових споживачів у 2010 році, перевищує 500 млн грн. Водночас заборгованість підприємств перед НАК "Нафтогаз України" за природний газ, поставлений у 2011 році для промислових споживачів, відсутня.
Дебати членів правління з цього питання в названому протоколі не значаться. А за рішення про передачу "Нафтогазу" функцій із продажу газу споживачам присутні члени правління НАК проголосували одноголосно.
У рішенні, зокрема, зазначено: "Визнати доцільною передачу функцій з реалізації природного газу від ДК "Газ України" до НАК "Нафтогаз України" шляхом укладання "Нафтогазом України" договорів купівлі-продажу природного газу із споживачами та підприємствами з газопостачання та газифікації".
Крім того, документ ухвалив "вжити заходів щодо збільшення заявленої при отриманні "Нафтогазом України" ліцензії на здійснення господарської діяльності з постачання природного газу за нерегульованим тарифом обсягу поставок природного газу з одночасним скасуванням такої ліцензії ДК "Газ України".
Таке рішення правління, в якому сказано, що тепер поставляти газ і отримувати гроші за нього буде НАК, але ні слова про те, хто поверне борги "Газу України" і що взагалі буде з цією компанією, якщо її позбавили основної функції - поставок газу , заради чого вона і створювалася, пише видання.
Раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр України Микола Азаров дав доручення першому віце-прем'єр-міністру - міністру економічного розвитку і торгівлі України Андрію Клюєву терміново вжити заходів щодо забезпечення розрахунків теплопостачальних підприємств із державною компанією "Газ України" за спожитий природній газ.
На сьогодні заборгованість теплопостачальних підприємств перед ДК "Газ України" за спожитий природній газ становить: за 2010 рік - 2,9 млрд грн (рівень розрахунків за цей період - 82%), в тому числі ПАТ "Київенерго" - 0,23 млрд грн); за 2011 рік - 3,9 млрд грн (рівень розрахунків за цей період - 67%), в тому числі ПАТ "Київенерго" - 1,2 млрд грн).