ua en ru

"Переведення ТЕЦ з газу на вугілля дозволить знизити споживання газу на 4-5 млрд куб. м", - джерело в Міненерго

Переведення ТЕЦ з газу на вугілля дозволить знизити споживання газу на 4-5 млрд куб. м. Про це виданню "Комерсант-Україна" розповіло джерело в Міненерго.

"Переведення же ТКЕ на вугілля дозволить знизити споживання ще на 11-12 млрд кубометрів в найближчі п'ять-сім років", - сказало джерело видання в міністерстві. За його словами, в майбутньому "Синтез-Газ Україна" займеться проектами будівництва заводів з газифікації та видобутку вугілля. "Передбачається, що компанія стане гравцем на ринку електроенергії та вугілля для того, щоб скоротити споживання газу в найменш вигідному для "Нафтогазу" секторі - комунальному, де постачання палива доводиться дотувати", - сказав співрозмовник газети.

Відзначимо, НАК "Нафтогаз України" займеться переведенням ТЕЦ з газу на вугілля - кошти на це в розмірі 3,6 млрд дол. компанія залучає у вигляді кредиту Держбанку розвитку Китаю. Про це заявляло високопоставлене джерело в Кабінеті міністрів. Цю інформацію газеті підтвердило також джерело в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міненерго. За його словами, таке рішення Кабінет міністрів схвалив на засіданні в середу.

До цих пір в Міненерго заявляли, що кредит залучається для перекладу на вугілля теплокомуненерго (ТКЕ), ​​а не ТЕЦ, а також на будівництво двох заводів з газифікації вугілля.

Кошти будуть інвестовані лише в чотири з восьми ТЕЦ, які належать державі. Мова йде про Зуївську, Миколаївську, Криворізьку і Сімферопольську ТЕЦ, якими зараз керує "Нафтогаз". Ще чотири теплоелектроцентралі в уряді планують приватизувати. У середу прес-служба Фонду держмайна розповсюдила заяву про намір виставити на продаж 100-відсоткові пакети акцій Дніпродзержинської, Херсонської, Одеської ТЕЦ і Харківської ТЕЦ-5 вже в III кварталі 2012 року. Ці ТЕЦ, за даними джерела в Міненерго, будуть приватизовані за умови використання новим власником вугілля, а не газу.

НАК "Нафтогаз України" - провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу України, одна з найбільших компаній країни. Компанія здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного і розвідувального буріння, транспортування і зберігання нафти і газу, постачання природним і зрідженим газом споживачів. Чистий збиток "Нафтогазу" в I півріччі 2012 р. склав 4,45 млрд грн проти прибутку роком раніше.