ua en ru

"Нафтогаз" отримав завдання додатково закачати в підземні сховища 11 млрд куб. м газу

НАК «Нафтогаз України» поставлено завдання додатково закачати в підземні сховища 11 млрд куб. м газу. При цьому близько 3 млрд куб. м вже закачано, за даними «Дзеркала тижня».

Нагадаємо, що Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня виніс ухвалу, яким зобов'язав «Нафтогаз» повернути компанії Rosukrenergo 11 млрд куб. м газу, а також передати їй 1,1 млрд куб. м газу як компенсацію. Крім того, суд зобов'язав «Нафтогаз» заплатити Rosukrenergo 197 млн дол. за порушення контракту. Того ж дня, 8 червня, СБУ порушила справу за фактом нанесення збитків державі Україна у зв'язку з вирішенням Стокгольмського арбітражу. У списку свідків у цій справі опинилися всі колишні члени правління НАК.

Колишньому першому заступнику голови правління «Нафтогаза» Ігорю Діденко 16 червня було пред'явлено звинувачення в залученні у «стокгольмській справі» як підозрюваний в здійсненні злочину за ст. 191 ч. 5 КК України. У статті 191 КК «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим положенням» в частині 5 йдеться про ті ж дії, але скоїних в «особливо крупних розмірах або організованою групою». Такі дії караються позбавленням волі на термін від 7 до 12 років.

Нинішній менеджмент компанії до слідства не притягувався.

Договір поступки права вимоги боргу від Rosukrenergo між «Нафтогазом» і «Газпромом» був підписаний І.Діденко в січні 2009 р., згідно директивам, затвердженим тодішнім прем'єром Юлією Тимошенко. Окрім І.Діденко договір підписав заступник голови правління «Газпрому» і одночасно представник російської компанії в координаційному комітеті Rosukrenergo Валерій Голубєв.

Глава СБУ як свідків по цій справі поки що не викликав ні главу Мінпаливенерго Юрія Бойко, ні співвласника Rosukrenergo Дмитра Фірташа, ні екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко.